Ženy mali svoju knedlíkovú univerzitu

22.11.2008
0
Páčil sa vám článok?

Po schválení tzv. malého školského zákona (č. 226 z roku 1922) nastali v demokratickej ČSR viaceré zmeny v organizácii školstva a výchovy, ako aj v kádrovej politike.

Bolo treba obsadiť všetky stupne škôl slovenskými učiteľmi, ktorých sme mali v tom čase veľmi málo, najmä vysokokvalifikovaných profesorov stredných a vysokých škôl. Predstavitelia štátnej moci požiadali o pomoc českých učiteľov.

Tí ochotne žiadosti vyhoveli a väčšina z nich učila v Bratislave do roku 1939, keď po vzniku slovenského štátu mnohí odišli do protektorátu Čechy a Morava. Viacerí učitelia, najmä vysokoškolskí a stredoškolskí zostali učiť v Bratislave, kde zostali natrvalo. Po vzniku ČSR nedošlo k deklarovanému zoštátneniu školstva. V Bratislave sme tak mali okrem štátnych aj mestské, cirkevné školy a školy rôznych spoločností.

Počet materských škôl (detské opatrovne) sa postupne zvyšoval v súlade s rastom počtu detí a zamestnanosťou žien. Zmenou bolo len obsadzovanie miest vychovávateliek, ktoré ustanovovala v štátnych zariadeniach Bratislavská mestská školská správa a do neštátnych ich vymenúval udržiavateľ školy.

Ľudové školy v Bratislave s osemročnou povinnou dochádzkou po dovŕšení 6. roku boli štátne, mestské a cirkevné. Z finančných prostriedkov mesta sa budovali ľudové školy aj na predmestiach (napr. v roku 1928 na Brnianskej ulici a na Trnávke).

Meštianske školy sa zreorganizovali vládnym nariadením z roku 1925. Zrušené boli štvortriedne a zmenili sa na trojtriedne. Úroveň vzdelávania tým poklesla. Sieť a systém vzdelávania na gymnáziách (v Bratislave boli štyri) sa nezmenili až do roku 1939. Podstatne sa nezmenili ani sieť a systém výučby v odborných školách. Pribudla len Odborná škola pre ženské povolania (nazývali sme ju knedlíková univerzita) a dvojročná Vyššia škola družstevná, založená Zväzom spotrebných družstiev.

V roku 1928 vznikla z kurzov kreslenia a maľovania Škola umeleckých remesiel v novopostavenej budove na Vazovovej ulici. V roku 1930 vznikla Štátna pedagogická akadémia (prvá v ČSR), ktorá v jednoročnom štúdiu pripravovala abiturientov stredných škôl na učiteľské povolanie v ľudových školách.

Viliam Horniak a Viera Hupková
(Pokračovanie nabudúce)

Páčil sa vám článok?