V Bratislave bolo spočiatku najviac Nemcov

12.11.2008
0
Páčil sa vám článok?

Hoci územie Slovenska sa legálne stalo súčasťou ČSR už od 30. októbra 1918, mesto Bratislava bolo do tohto nového štátu fakticky začlenené až od 1. januára 1919.

Slováci sa konečne dočkali toho, aby sa ich deti mohli vzdelávať v materinskom jazyku a mohli ich učiť slovenskí a českí učitelia, aj keď začiatkom roku 1919 mali v Bratislave Slováci a Česi len tretinové zastúpenie. Najväčší podiel mali nemeckí obyvatelia (36 percent) a Maďari (29 percent). Po roku 1919 však počet Slovákov rýchle vzrastal a v roku 1922 mali už najvyšší podiel z obyvateľov Bratislavy.

Do vydania tzv. malého školského zákona v roku 1922 nastali v bratislavskom školstve mnohé dôležité zmeny - 28. januára 1919 napríklad zrušil župan Samuel Zoch Uhorskú alžbetínsku vedeckú univerzitu, pretože učitelia boli proti pričleneniu Bratislavy do ČSR.

Najvýznamnejšou zmenou v Bratislave bol vznik prvej slovenskej vysokej školy - Čsl. štátnej univerzity, ktorá bola 11. novembra 1919 premenovaná na Univerzitu Komenského.

V nej sa vyučovalo po slovensky a po česky. Zo začiatku mala len lekársku a právnickú fakultu, filozofická bola založená až v roku 1927. Jej prvým rektorom bol český profesor patológie Kristián Hynek. Prvým dekanom právnickej fakulty sa stal Slovák Augustín Ráth, ktorý bol v roku 1921 zvolený za rektora.

Okrem Univerzity Komenského boli založené Katolícka bohoslovecká fakulta a Evanjelická teologická fakulta. Zo stredných škôl bola v roku 1919 založená Hudobná škola pre Slovensko, ktorá bola v roku 1928 premenovaná na Hudobnú a dramatickú akadémiu. Pri Vyššej škole strojníckej vznikol dvojročný študijný odbor stavebníctva a z neho v školskom roku 1939/40 Vyššia priemyselná škola staviteľská.

V roku 1919 pôsobil novozaložený Československý učiteľský ústav na Lazaretskej ulici, ktorý vznikol zo zaniknutého Maďarského učiteľského úsravu, založeného v roku 1881. Po unifikácii školstva bola v roku 1919 Stredná obchodná škola na Palisádoch zreorganizovaná a vznikla tu štvorročná obchodná akadémia a dvojročná obchodná škola, pri ktorej bola zriadená aj maďarská pobočka.

Viliam Horniak a Viera Hupková
(Pokračovanie nabudúce)

Páčil sa vám článok?