Bratislavčania v Moskve bez medaily

5.9.2008
0
Páčil sa vám článok?

Lord Killanin, odchádzajúci predseda MOV po skončení hier XXII. olympiády 1980 v Moskve povedal: „Olympijské hry, ktoré existujú pre blaho budúcich generácií neslobodno zneužívať na politické ciele.“ Bojkot bol odpoveďou mnohých krajín za okupáciu Afganistanu sovietskymi vojskami a okyptil počet zúčastnených krajín na najnižší od roku 1956 - iba 81.

Najväčšia výprava v olympijskej histórii Československa - 211 športovcov nebola mimoriadne úspešná, čo potvrdila bilancia 2 zlaté, 3 strieborné, 9 bronzových medailí. Bratislavskí účastníci, ktorých bolo 24, medzi medailistami nefigurovali. Najbližšie k cennému kovu mal plavec Miloslav Roľko, člen Slávie UK. Náš majster Európy z roku 1977 sa z rozplavby i semifinále prebojoval čs. rekordmi, vo finále mu nevyšiel štart a ani hektický záver nestačil na stupeň víťazov. V nevýhodnej siedmej dráhe dohmatol štvrtý, iba 11 stotín sekundy od medaily.

Anton Tkáč už na svojej tretej olympiáde postupoval na velodróme v Krylatskom ako obhajca olympijského zlata až do semifinále dôstojne sa rozlúčil štvrtým miestom.

Reprezentanti našich kolektívnych športov sa veľmi nevyznamenali. Veľmi sklamali hádzanárky, 5. miesto z celkového počtu šiestich účastníkov a iba jedna výhra (nad Kongom) bolo smutnou vizitkou aj pre štyri hráčky Interu Bratislava - Máriu Beňovú, Elenu Boledovičovú, Violu Pavlasovú, Věru Datinskú i pre dve dievčatá zo Štartu - Janu Kuťkovú a Alenu Horalovú v zostave reprezentácie.

Zlým snom bolo aj účinkovanie basketbalistov, až 9. miesto si zaknihovali aj interisti Stanislav Kropilák, Pavol Bojanovský a Peter Rajniak. Len o priečku vyššie, na 8. mieste, skončili čs. volejbalisti, medzi nimi aj pätica hráčov ČH Bratislava Ján Cifra, Ján Repák, Vladimír Sirvoň, Josef Novotný a Igor Prieložný.

Viac radosti nám urobil kanoista Felix Masár z ČH svojím šiestym miestom v kajaku jednotlivcov na 1000 metrov. Jeho kolegyne kanoistky ČH Jana Polakovičová a Helena Vašáková už také úspešné neboli a vypadli v semifinále individuálnych súťaží i v spoločnej lodi.

K zisku jedného olympijského bodu družstva gymnastov prispel Jozef Konečný zo Slávie UK. Fleuretistka Katarína Ráczová, strieborná z MS 1978, neskôr predsedníčka Klubu fair play SOV a národná vyslankyňa pre šport, toleranciu a fair play, skončila v sovietskej metropole na svojej tretej olympiáde siedma.

Igor Machajdík
(Pokračovanie nabudúce)

Páčil sa vám článok?