Moderna v antike, antika v moderne

20.6.2008
0
Páčil sa vám článok?

Viac ako 5000 športovcov z celého sveta sa stretlo v dejisku hier XVII. olympiády 1960 v Ríme, priamo na miestach historických, keď rekordné počty divákov boli svedkami množstva svetových i olympijských rekordov.

Ďalšie milióny prostredníctvom priamych televíznych prenosov, vysielaných na tri kontinenty zemegule. Medzi 83 zúčastnenými krajinami boli oživením viaceré mladé africké štáty.

Československo vyslalo do Ríma 120 reprezentantov, ich medailová bilancia bola tri zlaté, dve strieborné a tri bronzové. Snažili sa k nej prispieť aj siedmi Bratislavčania a podarilo sa to aspoň jednému z nich. Skvelý úspech v podobe olympijského zlata vybojoval československý dvojskif v zložení Pavel Schmidt - Václav Kozák.

Bratislavský rodák Pavel Schmidt (1930-2003) začal veslovať v SVK Bratislava v roku 1947, potom jazdil v klubových farbách Slovana a Dukly Terezín. Na OH odchádzali spolu s Kozákom dostatočne sebavedomí, veď strieborná medaila z ME 1959 v predolympijskom roku potvrdzovala ich ambície. Na olympijskom jazere Albano sa ukázalo, že naši skifári právom patrili k favoritom.

Svoje účinkovanie v Ríme Schmidt opísal takto: „Nastupovali sme s cieľom získať zlato a našu snahu aj poslanie sme naplnili. Výsledok viacročnej námahy a odriekania sa dostavil. Bezprostredne po pretekoch som bol taký vyčerpaný, že som nevládal stáť na nohách. Vedeli sme, že sa nám podarilo niečo fantastické.“ Deväťnásobný majster republiky sa venoval veslovaniu 16 rokov, z nich 11 reprezentačne. Neskôr, počas trénerského pôsobenia vo Švajčiarsku, sa vtedy do okupovaného Československa nevrátil.

Na svojej druhej olympiáde sa nepresadil kajakár Ladislav Čepčiansky, ktorý neprešiel cez semifinálové sito na 1000-metrovej trati a čs. štafetu na 4x500 m, ktorej bol členom, diskvalifikovali. Omnoho lepšie sa darilo kanoistovi Tiborovi Polakovičovi (1935), členovi ČH Bratislava, ziskom piateho miesta na kilometrovej trati. Škoda, že v programe rímskej olympiády chýbala jeho silnejšia disciplína - 10 000 m, veď v poolympijskom roku v nej získal na európskom šampionáte striebro.

Cyklistický tandem Juraj Miklušica - Dušan Škvarenina začínal spolu jazdiť v TJ Práca Bratislava, rok spolu strávili v Lokomotíve a opäť sa našli vo vojenskej Dukle Pardubice. Keďže okrem viacerých úspechov na dráhe dosiahli v roku 1959 aj titul majstrov ČSR, nominácia do Ríma bola jasná. Na olympijskom velodróme ich po prekonaní prvej prekážky čakali nepríjemní súperi z NDR, ktorých však už predtým doma i v Nemecku porazili. Žiaľ, pod piatimi kruhmi sa im to nepodarilo a Bratislavčania sa delili o celkové piate miesto.

Na zápasníckej žinenke nesklamal ani borec bratislavskej Dunajplavby Vojtech Tóth (1938) v gréckorímskom štýle, ktorý vo váhe do 62 kg v konkurencii 25 silákov obsadil 6. miesto a získal jeden olympijský bod. Štvornásobný majster ČSSR v gréckorímskom štýle i vo voľnom štýle si 6. miesta zopakoval i na MS 1961 a 1965. Olympionik českej národnosti, športový strelec Dušan Houdek (1931), narodený v Bratislave, si vystieľal v Ríme pekné 4. miesto v ľubovoľnej malokalibrovke 3x40 výstrelov na 50 m a získal tri olympijské body.  

Igor Machajdík
(Pokračovanie nabudúce)

Páčil sa vám článok?