Knižnice a čitárne na Dornkappli

3.11.2007
0
Páčil sa vám článok?

Občania Dornkapple, ktorá patrila k najchudobnejším predmestiam Bratislavy radi čítali knihy. V miestnej knižnici pôsobila od roku 1931 knižničná rada, ktorej úlohou bolo oboznamovať čitateľov s obsahom kníh a odporúčať im vhodnú literatúru podľa ich vkusu.

Najvyhľadávanejšími boli detektívky a ľúbostné romány (česká „modrá a červená knihovňa“ a maďarské „žlté romány“). Mládež čítala aj dobrodružné romány a školáci knihy odporúčané ako povinné čítanie. Aj detská literatúra bola v knižnici slušne zastúpená, najmä rozprávkami.

Knižnica mala oddelenia podľa národností žijúcich v tom období na Dornkappli. V rokoch 1931-1935 malo najviac čitateľov maďarské oddelenie, ktoré navštevovalo asi 200 čitateľov ročne, v roku 1933 mali na výber 268 titulov. Najviac kníh bolo v nemeckom oddelení - 685 pre 170 čitateľov.

Slovenskí čitatelia mali k dispozícii 196 zväzkov pre asi 100 čitateľov. Za návštevu knižnice sa platilo 20 halierov na týždeň. Odbornej literatúry bolo v knižnici málo, prevažne kuchárske knihy a knihy pre domácich remeselníkov a záhradkárov. V knižnici bola čitáreň, v ktorej boli k dispozícii slovenské, nemecké a maďarské noviny a časopisy.

V roku 1935 a do októbra 1936 bola knižnica zatvorená, lebo nemala dosť finančných prostriedkov na prevádzku. Až po protestoch otvorilo mesto 28. 10. 1936 novú knižnicu s čitárňou, ktorú obohatilo o 200 nových kníh. V knižnici bol vysoký ročný poplatok 35 Kč a za požičiavanie knihy záloha 30 Kč. To si nemohla väčšina záujemcov, najmä robotníci a nezamestnaní, dovoliť, a preto kupovali použité knihy od priekupníkov, alebo si knihy navzájom požičiavali.

V čitárni boli noviny, ktoré bolo možné čítať bezplatne. Boli to slovenské a české noviny Slovenská politika, Slovenský denník, Slovák, Lidové noviny, A-Zet, Zvesti, Slovenská Pravda. Z nemeckých Grenzbote a Die Zeit, z maďarských Esti ujság a Magyar nap. V knižnici boli aj týždenníky Nový svet, Hvězda, Svět práce a Lidové listy. Z mesačníkov Tvorba, Svetový rozlet a DAV.

Knižnica s čitárňou bola aj v Masarykovej kolónii, ale tu bol mesačný poplatok až 65 Kč, čo bolo pre väčšinu obyvateľov Dornkapple nedostupné.

Knižnice sa v priebehu rokov nachádzali v súkromných domoch a v Hasičskom depe. Dnes sa knižnica nachádza na ulici Na úvrati na pozemku bývalého detského ihriska.

Viera Hupková Houšková
(Pokračovanie nabudúce)
Páčil sa vám článok?