Prázdninová brigáda v rafinérii petroleja Apollo

21.7.2007
0
Páčil sa vám článok?

Bývalá Apolka, ktorá dominovala továrenskej štvrti na našom predmestí, sa dnes po dokončení stavby nového mosta dostala znovu do povedomia obyvateľov Bratislavy. Most dnes spája Košickú ulicu s dopravným uzlom pri vyústení Prístavného mosta na petržalskej strane. Pôvodne to bola Ludwigova ulica a na petržalskej strane to bol areál Elízia na brehu Dunaja.

Počas druhej svetovej vojny som bol študentom gymnázia na Dunajskej ulici a cez prázdniny, alebo po škole, som si aj s kamarátom privyrábal brigádovaním. Otec bol zamestnaný u firmy B+Z (Bratia Zikmundovci), ktorá predávala pohonné hmoty a mazadlá. Vojnové časy poznačili zásobovanie ropou, a teda aj s benzínom, naftou a olejmi. Najmä nákladné autá boli vybavené neforemnými kotlami, v ktorých sa spaľovalo drevené uhlie, alebo kocky z tvrdého dreva. Aj táto firma sa tomu prispôsobila a predávala aj drevené uhlie a drevené kocky.

Firma mala sklad na rohu Chalupkovej a Ludwigovej ulice, v tesnom susedstve s rafinériou Apollo. Na druhej strane Chalupkovej ulice bol vysoký, asi dvojmetrový, betónový múr a za ním množstvo vysokých nádrží na uskladnenie ropných produktov. Z druhej strany Ludwigovej ulice boli objekty Kablo-Gumon a o kúsok ďalej sa začínal prístav. Zo strategického a vojnového hľadiska to bola priam ideálna poloha ako cieľ „spojeneckého“ letectva.

Prijal som brigádu na vreckovanie drevených kociek. S kamarátom sme vidlami nakladali voľne uložené kocky dreva do papierových vriec. Robota nám išla od ruky. Vedúci skladu mal avízo, že na Nákladnej stanici, pri križovatke Krížnej a Legionárskej, je nová zásielka vriec dreveného uhlia. Bolo ich treba doviezť, ale robotníci v sklade mali inú prácu, preto sme sa s kamarátom ponúkli, že pôjdeme so šoférom vrecia naložiť.

V tom období prelietavali pomerne často nad naším územím veľké letecké zoskupenia, ktoré bombardovali vybrané strategické ciele z hľadiska zásobovania vojsk. Občas, keď sa vracali, zbavovali sa zvyšných odistených bômb, aj nad naším územím. Boli to však ojedinelé prípady. Na území Slovenska si strategické ciele nevyberali, preto sa letecké poplachy nebrali vážne.

Milan Ružička
(Dokončenie nabudúce.)

Chlapci z predmestia

Páčil sa vám článok?