Zbombardovaný dom po vojne zbúrali

29.6.2007
0
Páčil sa vám článok?

Názvom Suché mýto sa pôvodne nerozumela ulica medzi Michalskou bránou a Drevenou ulicou ako dnes, ale priestranstvo pred Grassalkovichovým palácom, respektíve pred jeho postavením pred mestskou bránou, ktorá stávala až do začiatku 19. storočia na mieste, kde je dnes na Hodžovom námestí fontána so zemeguľou.

Iné mestské brány boli pomenované menami svätcov, ktorým zasvätené kostoly neďaleko nich stáli (Michal, Laurinc), podľa miesta, kam cesta cez ne smerovala (Viedenská či Vydrická), podľa predmestia alebo zariadenia, pri ktorom vznikla (Schoendorfská, Špitálska) či podľa Dunaja, blízko ktorého stála (Dunajská). Brána na terajšom Hodžovom námestí dostala meno podľa mýtnice, kde museli do mesta prichádzajúci platiť poplatok za tovar, ktorý mienili na trhu predávať. Volala sa jednoducho bránou na či pri suchom mýte.

Bola to brána vo vonkajšom venci mestského opevnenia, ktoré bolo od tejto brány smerom ku kráľovskému hradu konštruované ako zemný násyp s drevenou palisádou na vrchole. Pred valom bývala priekopa, pozdĺž nej a čiastočne na jej dne vznikla ulica, ktorá nesie meno Palisády. Od brány smerom k terajšiemu Tatracentru a ďalej k Novej scéne bolo opevnenie murované. Keď prestalo na konci 18. storočia slúžiť svojmu pôvodnému účelu, vznikli na mieste zemného opevnenia a palisád záhrady , ktoré súviseli s pozemkami priľahlých domov na Panenskej ulici. Na prelome 19. a 20. storočia sa tieto pozemky stali vhodnými stavebnými parcelami, a vznikol na nich rad obytných domov (s párnymi číslami).

Trasa terajšej Štefánikovej ulice nesmerovala vtedy priamo na Michalskú bránu. Kolmo na jej smer stál naproti terajšej „Štefánke“ obytný dom s bohato ozdobenou fasádou, mnohými balkónmi a lodžiami, ktorý vytváral v čele ulice zaujímavú kulisu. Cesta a neskôr aj trať električky sa pred domom zatáčali doľava a pomerne úzkym prechodom na mieste zbúranej mestskej brány pokračovali ku kostolu trinitárov a k Michalskej bráne. Dom postavili na začiatku 20. storočia. Na prízemí boli pekné obchody, na dvoch poschodiach nad nimi elegantné byty.

Po zásahu bombou v druhej svetovej vojne dom zbúrali. Po istom čase postavili na jeho mieste prízemné provizórium s niekoľkými obchodmi a bufetom. Provizórna stavba bola užšia ako pôvodná zástavba, lebo už rešpektovala napriamenie ulice a trate električky. Objekt zbúrali v čase úpravy námestia s podchodom.

Dnes na jeho mieste stojí ešte nedokončená novostavba komplexu Astoria Palace. Novostavba „podstrešnou rímsou“ výškovo rešpektuje susedné objekty z 19. storočia. Napriek tomu, že kolmo prehradzuje Panenskú ulicu, dáva jej možnosť preniknúť až na námestie širokou pasážou, ktorá pripomína prejazd na Björnsonovej ulici. Hmota novostavby je zmiernená stupňovitým znižovaním na strane k bývalému objektu zábavného podniku Astoria. Vzniknuté terasy majú ešte byť doplnené vzdušnými pergolami. Mimoriadne vtipné je riešenie nutne prevýšenej časti objektu pri Palisádach. Vo Viedni sa na fasáde obchodného domu známeho ako „Haas-Haus“ odzrkadľuje oproti stojaci Dóm svätého Štefana (Stefansdom). V Bratislave nesie Astoria Palace zjednodušené trojrozmerné dvojča strechy centrálneho pavilónu Prezidentského paláca. Ako vidno, aj najmodernejšia architektúra môže byť oživená „barokovým“ prvkom.

Štefan Holčík
FOTO - archív a Oto Limpus

Páčil sa vám článok?