Poradí si niekto s nespratnými cestujúcimi?

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Obdivovala som odvahu vodiča autobusu číslo 293 linky 78 smerom na Dolné Hony 8. 4. 2003 o 11. 22 na zastávke Krížna.

Stála som na nej spolu s asi šiestimi ľuďmi, keď autobus zastavil. Ľudia vystupovali, nastupovali, avšak ani nám na zastávke neunikol krik troch výrastkov, ako ani ich trieskanie do sedadiel v zadnej časti vozidla.

Spomínaný odvážny vodič však prešiel vozidlom a menovaných divochov rázne a jasne požiadal, aby vystúpili, keď sa nevedia správať. Neveľmi sa im chcelo, ale vodič znova povedal svoje a posunul ich ku dverám. Vulgárne nadávajúc vyšli z autobusu, vyhrážali sa, ukazovali zaťaté päste a sunuli sa k druhým ešte otvoreným dverám, že natruc nastúpia a „veď mu ukážu...!“.

Vodičovi sa však podarilo dvere zavrieť. Kým však s vozidlom pokračoval v jazde, uvedení výrastkovia svorne tĺkli do okien a neviem až kam by sa podgurážení dopracovali, keby skutočne autobus neodišiel. Potom sa dotyční asi 10 metrov od zastávky objímali, potľapkávali, ako správne sa správali k vodičovi a kričali pritom doslova ako diví. O chvíľu prišiel autobus číslo 21, do ktorého s podguráženou náladou a siláckymi rečami - aj o tom, ako s vodičom zatočia, veď si zapísali jeho číslo vozidla - naskočili.

Napadlo mi, že ak napr. pri revízii cestovných lístkov vzpierajúceho sa cestujúceho čaká na najbližšej zastávke vozidlo polície, nemožno podobne pružne zabezpečiť v prípade drzého správania niekoho vo vozidle MHD, hliadku polície na najbližšej zastávke, ktorá by si fundovane s dotyčným poradila?

Jedno je pravda: ak sme ticho zo strachu, ľahostajnosti, nemohúcnosti či iných dôvodov, ak necháme niekoho sa samého obetovať ...veľmi ľahko sa môže zo strany týchto sebeckých a nevychovaných ľudí stať, že im „s jedlom narastie chuť“ a...

M. Binderová, Bratislava
LIST ČITATEĽA

Páčil sa vám článok?