Junácka ulica je pre odťahovú službu rajom

12.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Keby bol človek aspoň na konci každého nášho snaženia, keď už nie je na začiatku. No nie je. A predsa niekde v podvedomí stále sídli presvedčenie, že ustanovizne a zákony sú na to, aby napomáhali organizovať život ľudí, lebo raz darmo, ľudí je veľa a bez organizácie nevedno, čo by vzniklo.

Po hlbšom pozorovaní a rozbore však zistíte, že ani zákony, ani ustanovizne nemajú onen vznešený cieľ a za všetkým stojí obchod, čiže biznis, čiže kšeft. Preložené do súčasnej morálky: nič sa nevyhne tomu, aby sa ľudia medzi sebou dohovorili, keď môže niekde niečo kvapnúť. Hovorím o odťahovej službe a miestnej polícii, konkrétne o jednom mestskom policajtovi, ale neviem prečo by ten nebol podobný ostatným a jedno miesto na Junáckej ulici podobné iným miestam v Bratislave.

Na Junáckej ulici je raj pre odťahovú službu. Rajom je celá Bratislava, ale nie všade sa dá zabezpečiť dobrá obrátkovosť, dobrý a bezpečný pohyb vozidla odťahovej služby. Niekde sa ľudia preplietajú po chodníkoch medzi autami, ale o odťahovej službe ani slychu, kde by sa tam motali, v hustej premávke, len by prekážali. No odťahová služba plán splniť musí, je to biznis, prostriedky sa delia podľa zásluh a dohovoru, treba dobrú produktivitu práce.

Mestský policajt s hlbokým citom pre podmienky práce odťahovej služby si vyhliadne vhodné vozidlo a dá príkaz na odtiahnutie. Za okamih, skôr než niečo vybavíte v budove plavárne, skôr než mladý chlapec, ktorý to pozoruje, stačí pribehnúť a oznámiť vám, že vám odťahujú auto.

Ak to niekto pozoruje dlhodobejšie, môže konštatovať, že berú predovšetkým vozidlá dostupné. Tie, čo sú veľké, zaparkované nahusto a pri plote, prípadne na trávniku, tie radšej nechajú na mieste, i keď sú na ulici, kde je tabuľa Zákaz parkovania. Iné, dostupné, hoci už za križovatkou, kde nebola tabuľa zákazu, zoberú. Ak ste tam zastavili, mladá pani s Oplom Corsa, máte smolu, zaplatíte a nech vás hreje pocit, že ste neporušili zákon a boli nevinne postihnutá. No nikde nezoberú bavorák s čiernymi sklami. Ten podnik je neviditeľný, nechce s nikým mocným prísť do konfliktu, nakoniec asi to dobre vynáša.

A teraz sa rýchlo premiestniť na miesto odťahovej služby. Nie, vozidlo vám nevydajú, kým nezaplatíte 1600 korún. Nie, mladá pani, darmo prelievate slzy, obrazovú dokumentáciu vám neukážu, môžete sa ísť sťažovať a dožadovať sa svojich práv. No aha! Môže vás potešiť, že ľudskosť na Slovensku nevymrela. Ten čierny Renault, čo parkoval na ulici, kde bola tabuľa zákazu parkovania, je tiež odtiahnutý, áno, práve prichádza majiteľ. Aha, známy s činiteľom služby. Servus Ferko, servus Janko, padnú si do náručia, o chvíľu odchádza so svojím Renaultom a ani peňaženku nevyťahoval, možno sa mu aj ospravedlnili. Darmo je, sme na Slovensku.

Jana Lazarová, Ružinov
LIST ČITATEĽA

Páčil sa vám článok?