Viete, kedy sa odveziete s kolobežkou v MHD zadarmo, kedy treba platiť a kedy vás vodič nevezme?

21.5.2020
0

Zdroj: ac

Páčil sa vám článok?

Jazda na kolobežke sa stala hitom, Bratislavčania ju využívajú na šport aj relax, ale tiež ako dopravný prostriedok, ktorým im umožňuje vyhnúť sa zápcham. Výhodou je, že v prípade potreby môžeme s kolobežkou nastúpiť do električky či autobusu. Pri preprave v MHD však platia isté pravidlá.

Mnohí z nás stále nevedia, ako presne znejú pokyny pre nástup do vozidla MHD s kolobežkou. Diskusia o nich sa pred pár dňami rozprúdila aj na FB stránke primátora Matúša Valla, keď informoval o pravidlách pre operátorov zdieľanej mobility. Odpovedí na otázku pani Oľgy, či je možné cestovať v MHD s kolobežkou, keď ju má zloženú, bolo hneď niekoľko. Podľa Kvetky môže nastúpiť do vozidla aj v prípade, že kolobežka nie je zložená, ďalšia diskutujúca vysvetľovala, že zložená kolobežka sa berie ako batožina, nie ako dopravný prostriedok, takže šofér nemá právo vylúčiť takéhoto cestujúceho z MHD... Napokon Peter upozornil, že ak kolobežka presahuje rozmery uvedené v prepravnom poriadku a klasifikuje sa ako batožina (kufor, lyže a podobne), tak si treba „cvaknúť“ 35-centový lístok, preprava kolobežky je zadarmo iba vtedy, ak dané rozmery neprekračuje...

A čo hovorí Dopravný podnik Bratislava? Hovorca Matej Michlík pripomína, že sa treba riadiť Prepravným poriadkom integrovaného dopravného systému v Bratislavskom kraji (IDS BK), najmä článkom A.11 „Preprava bicyklov“. V prípade, že sa kolobežka nedá zložiť, rátajte s tým, že do vozidla nebudete môcť nastúpiť kedykoľvek.

Pri preprave nezloženej kolobežky sa treba riadiť prepravnými podmienkami ako pre bicykel. To znamená, že je možné nastupovať len na to určenými dverami a počas pracovných dní je ich preprava povolená iba medzi 9.00 a 13.00 hodinou a 18.00 a 6.00 hodinou, len počas voľných dní celodenne. Vodič taktiež môže prepravu bicykla odmietnuť, ak to podmienky vo vozidle neumožňujú. Preto odporúčame kolobežku prepravovať zloženú,“ vysvetlil hovorca.

Zároveň upozornil, že pri preprave nezloženej kolobežky je potrebné kúpiť si cestovný lístok v hodnote 35 centov.

 

Ak je kolobežka zložená, v MHD platia rovnaké pravidlá ako pre batožinu – presne ich uvádza článok A.8 prepravného poriadku. Podľa neho sú z prepravy vylúčené batožiny, ktorých hmotnosť presahuje 50 kilogramov a tiež batožiny, ktorých rozmery presahujú 80 cm x 50 cm. Do vozidla MHD nemôžete nastúpiť ani s vecou, ktorá je dlhšia ako 300 cm s priemerom alebo uhlopriečkou väčšou ako 20 cm a s vecou v tvare dosky, ak je väčšia ako 150 cm x 100 cm x 10 cm.

Zadarmo môžete nastúpiť len s batožinou do rozmeru 60 cm x 45 cm x 25 cm – tieto parametre niektoré modely skladacích kolobežiek dokážu splniť. Ak však zložená kolobežka prekročí čo i len jeden zo spomínaných rozmerov, musíte si kúpiť cestovný lístok pre batožinu. Lístok platí 180 minút v celej sieti IDS BK.

Taktiež dávam do pozornosti bod A.11.9. Podľa neho sa vo vozidlách MHD neprepravuje bicykel s pomocným elektrickým či benzínovým motorom (výnimkou sú elektrobicykle vybavené elektrickým motorom priamo z výroby), bicykel pre dve a viac osôb, bicykel upravený ako dvojstopové vozidlo a bicykel s prívesným vozíkom,“ doplnil Matej Michlík.

(ac)

Páčil sa vám článok?