Aby ste nedostali pokutu: Tu sú ďalšie podrobnosti o nových pravidlách pre parkovanie na chodníku

20.12.2019
0
Parkujúce autá na chodníku na Jarošovej

Zdroj: nc

Páčil sa vám článok?

Ako sme vás už informovali, od decembra sa parkovanie na chodníku riadi prísnejšími pravidlami. Tu sú niektoré ďalšie detaily, na ktoré si musíte dať pozor.

Podľa novely zákona o cestnej premávke platnej od 1. decembra nemôžu autá parkovať na chodníku ani pri splnení podmienky ponechania 1,5 metra pre chodcov, ak neparkujú  v priamej nadväznosti na vozovku (teda pri obrubníku). 

V praxi to teda znamená, že nie je jedno, na ktorej strane chodníka stojíte, i keď necháte 1,50 metra voľného priestoru (táto podmienka sa nemení). Môžete stáť iba na strane pri vozovke, chodci vás teda nebudú obchádzať v ponechanom priestore medzi autom a vozovkou. Dôvodom tejto zmeny je ich bezpečnosť.

Autá nemôžu stáť ani na rozšírených chodníkoch (plochách), ktoré sú priľahlé k bytovým domov či iným objektom, ktoré sú vzdialené od vozovky priľahlej komunikácie, alebo nie sú označené ako parkovisko. Jednoducho, ak sa na miesto, kde chcete zaparkovať, dá dostať iba cez chodník, už tak urobiť nemôžete. Hrozí vám totiž pokuta 50 eur alebo odtiahnutie auta.

(ms)

Páčil sa vám článok?