Vozidlo Segway je pre pohyb v centrách miest

23.7.2012
0
Vozidlo segway je pre pohyb v centrách miest - Segway
Páčil sa vám článok?

V Bratislave, na rozdiel od iných hlavných miest sveta, sa objavil zvláštny typ agendy - diskusia o zákaze vozidiel SEGWAY. Diskutujúcim vôbec neprekáža, že ide o ekologické vozidlo - vyrobené práve pre to, aby neznečisťovalo životné prostredie.

Taktiež nikoho nezaujíma, že SEGWAY svojím ovládaním je určený na pohyb v centrách miest - má nulový polomer otáčania a skúsený jazdec ho riadi s milimetrovou presnosťou. Taktiež odporcom neprekáža, že ide o atraktívny prostriedok na zlepšenie cestovného ruchu. Pokiaľ Dubrovnik oznamuje, že má novú atrakciu pre turistov - prehliadky mesta na vozidlách SEGWAY(!); Bratislava môže oznámiť, že aktivitou niektorých komunálnych politikov a prácou svojich úradníkov zabíja novú atrakciu v meste. Neprekáža, že SEGWAY sú v Prahe, Karlových Varoch, vo Viedni, v Budapešti, Berlíne ... - Bratislava nepotrebuje zaujať turistov a vykáže SEGWAY na okraj centra.

Prevádzkujeme prehliadky Bratislavy na vozidle SEGWAY už druhý rok, a z plánov a vízií sprístupniť návštevníkom Bratislavy atraktívnu službu sa pomaly stáva len utopický sen. Dokonca na Bratislavský hrad - do areálu ktorého môžete prísť autom (!), správca hradu zakáže vstup na vozidlách SEGWAY. Ťapákovský svet, Ťapákovské myslenie.

Považujeme za absolútnu diskrimináciu, že v centre mesta, napr. na Michalskej ulici sa môžu turisti voziť na „turistickom vláčiku", ktorý je poháňaný spaľovacím motorom, a organizovaná skupina turistov na SEGWAY má zákaz jazdenia vo väčšine častí Starého Mesta. Kompetentných nezaujíma, že SEGWAY v meste jazdí v režime „korytnačky", t. j. má limitovanú rýchlosť na 6 km/h, že skupina turistov ide so sprievodcom - dohľadom a že pred každou jazdou prejdú všetci účastníci jazdy dôkladným školením ovládania vozidla. Vznikla fáma, že SEGWAY je nebezpečný a možno na základe nejakej osobnej jednej skúsenosti ovplyvnila povoľovací proces v celom Starom Meste a na magistráte.

Pani starostka, pán primátor, pozývame vás na jazdu na vozidle SEGWAY. Naučíme vás na ňom jazdiť, ukážeme vám Bratislavu z iného pohľadu a skúste sami zvážiť, či zákazy a obmedzenia pre SEGWAY nie sú len obavy podobného druhu, ako boli obavy koncom 19. storočia pred motorovými vozidlami. Ozvite sa nám na office@segway.sk

Stanislav Žiačik, SW mobility

Páčil sa vám článok?