Po upozorneniach prídu na rad sankcie

10.11.2011
0
Páčil sa vám článok?

Od novembra už autá nesmú vôbec parkovať na chodníku v zóne, kde je dopravným obmedzením zakázané zastavenie alebo státie, a v zóne s plateným alebo regulovaným státím. O tom, aké opatrenia v súvislosti s touto zmenou cestného zákona prijíma bratislavská dopravná polícia, sme sa spýtali riaditeľa Krajského dopravného inšpektorátu Policajného zboru SR plk. JUDr. Milana PILIPA.

- Hlavnou úlohou dopravnej polície je zabezpečovať bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky. Samozrejme, dbáme aj na dodržiavanie ustanovení zákona týkajúce sa statickej dopravy. V centre Bratislavy je zóna s dopravným obmedzením, kde je zastavenie a státie povolené len na vyznačených parkovacích miestach. Vodiči, ktorí parkujú mimo nich, sa dopúšťajú priestupku proti bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky. Krajský dopravný inšpektorát má technické blokovacie prostriedky tzv. papuče, ktoré využíva a bude využívať pri postihovaní priestupkov pri parkovaní. Novela cestného zákona platí len od 1. novembra, takže zatiaľ tých, ktorí sa dopustia tohto priestupku, len upozorňujeme, že došlo k zmene zákona a parkovaním na chodníku v zóne s dopravným obmedzením porušujú zákon. Následne budú aj títo vodiči sankcionovaní.

Aké sú prvé ohlasy bratislavských vodičov na zmenu zákona?

- Zatiaľ uplynul od platnosti novely cestného zákona len týždeň, takže ešte nemáme žiadne ohlasy - ani negatívne, ani pozitívne.

Kedy sa skončí táto osveta a začnete dávať za parkovanie na chodníku aj pokuty?

- Nemáme presne určenú nejakú lehotu. Policajti, ktorí majú tieto blokovacie zariadenia, však už teraz zvažujú, ako závažný je priestupok vodiča, ktorý zaparkoval na chodníku. Ak nedochádza k veľkému obmedzeniu chodcov, riešia to zatiaľ len dohovorom. Okrem toho spolupracujeme s Bratislavskou parkovacou službou (BPS Park, a.s.) a využívame aj ich blokovacie zariadenia.


Čakajú vodičov parkujúcich na chodníku v zóne s dopravným obmedzením len tzv. papuče, alebo môžu byť autá aj odtiahnuté?

- V zmysle zákona je možné takéto vozidlá aj odtiahnuť. Momentálne však k tomu Krajský dopravný inšpektorát v Bratislave nepristúpi. Budeme to riešiť najmä blokovacími zariadeniami, aby sa priestupok vyriešil priamo na mieste.

Pri postihovaní týchto priestupkov ide o výlučnú kompetenciu štátnej polície, alebo to môže robiť aj mestská polícia?

- Tieto priestupky môže riešiť samostatne aj mestská polícia. Sankcia na mieste je do 60 eur, v správnom konaní do 100 eur. To platí pre štátnu aj mestskú políciu.


Zhováral sa Radoslav Števčík
NÁŠ ROZHOVOR

Páčil sa vám článok?