Komisia nesúhlasí s úpravami liniek MHD

25.8.2011
0
Páčil sa vám článok?

Bratislavská mestská komisia dopravy nesúhlasí s nekoncepčnými úpravami liniek MHD podľa predloženého materiálu Dopravného podniku Bratislava (DPB), a. s., s predlžovaním intervalov električiek z 12 na 15 minút. Uvádza sa to okrem iného v uznesení, ktoré dnes prijala komisia.

TASR o ňom informoval jej predseda Jozef Uhler (SDKÚ-DS). Poslanci tiež nesúhlasia s úpravami intervalov nosných liniek a rušením liniek MHD bez toho, aby bolo územie dopravne obslúžené.

"Vo štvrtok (25.8.) zasadne odborná komisia zložená zo zástupcov magistrátu a DPB, ktorá vypracuje definitívny návrh, my sa dovtedy nemôžeme ďalej k tejto veci vyjadrovať, keďže čakáme na výsledok," uviedla pre TASR hovorkyňa dopravcu Agáta Staneková s tým, že konečné rozhodnutie oznámi primátor.

Predseda dopravnej komisie Uhler povedal, že na základe súhlasu primátora Milana Ftáčnika (nezávislý s podporou Smeru-SD) bude členom uvedenej pracovnej skupiny aj zástupca Občianskej iniciatívy Lepšia doprava.

Mestská komisia žiada primátora, aby aj zabezpečil, že návrhy zmien v MHD bude v budúcnosti predkladať magistrát na základe relevantných prieskumov a požiadaviek na dopravnú obslužnosť. Rovnako žiada o spracovanie plánu dopravnej obslužnosti.

Poslanci z komisie odporúčajú Ftáčnikovi, aby odsúhlasil opatrenia na zníženie prevádzkových nákladov maximálne v rozsahu 800.000 eur s termínom prehodnotenia obmedzení najneskôr k 1. januáru 2012. "Dohodli sme sa s primátorom, že budeme hľadať prostriedky na dofinancovanie DPB, a. s, vo výške 500.000 eur, ale naďalej žiadame, aby dopravca pokračoval v šetrení," konštatoval Uhler.

DPB v súvislosti s prijatými úspornými opatreniami, ktoré sa začali nástupom nového manažmentu od 1. júla 2011, predložil magistrátu opatrenia na redukciu výkonov MHD. Do konca roka 2011 dopravcovi hrozila strata takmer 12 miliónov eur, ktorú nové vedenie plánuje znížiť na 6,9 milióna eur. Hovorkyňa Staneková pripomenula, že mesto spoločnosti dlží za minulé roky 15 miliónov eur a krátilo príspevky na tento rok o tri milióny eur.

Primátor Ftáčnik 9. augusta povedal, že návrh DPB na úsporu 1,5 milióna kilometrov v MHD od septembra do konca roka 2011 je neprijateľný, pretože sa spolieha na rušenie spojov.

(TASR)

Páčil sa vám článok?