Obyvatelia petržalskej časti Dvory sú stále odrezaní od mesta diaľnicou a železnicou

4.10.2006
Páčil sa vám článok?

Roky trvajúci problém pešieho spojenia Petržalčanov s nábrežím a mestom stále pretrváva, napriek tomu, že stavbári odovzdali niekoľko lávok ponad diaľnicu na Einsteinovej ulici.

Nie je to nový problém, mnohí obyvatelia sídliska naň upozorňovali už pred viac ako desiatimi rokmi, podobne ako naša čitateľka: „Som obyvateľkou petržalských Dvorov IV. Je to vynikajúca poloha z hľadiska blízkosti k centru i Sadu J. Kráľa. Zo všetkých obyvateľov Petržalky máme do sadu najbližšie, takpovediac na dohodenie kameňom. No iba teoreticky.“

Lávka, perspektívne spájajúca Černyševského ulicu s parkom, miestom relaxácie a oddychu, ktorá po dlhých ťahaniciach mala byť dokončená v januári, nie je totiž použiteľná dodnes. Trčí z nedostavanej budovy ako smerovka do krajiny stratenej krásy. Najbližšia dostupná lávka je až za Billou, vedie k futbalovému štadiónu, bližšie by mali lávku, ktorá je pokračovaním korza, ale...

Táto časť petržalského sídliska je odrezaná nielen od lokalít za diaľnicou, železničná trať ju na západnej strane oddeľuje aj od ulíc v okolí starého kostola. Touto cestou prechádzajú denne stovky ľudí, vrátane školákov. Denne poskakujú po koľajniciach, hľadajú neoficiálne otvory v plote pri železnici, ukrývajú sa pred hliadkami železničnej polície, ktorá tu z času na čas udeľuje pokuty, aby „...si ktosi „zalepil svedomie“ náplasťou tzv. ochrany a bezpečia bežných pešiakov,“ píše pani Katarína a dodáva, že už pred jedenástimi rokmi upozornila na tento problém na miestny úrad, odpoveďou jej však bola otázka, ako by to chcela riešiť. Z jednej strany Dvorov na druhú sa totiž oficiálne dá dostať len po špirálovej náhrade schodiska do výšky päť poschodí a na druhej strane tak isto dolu. Samozrejme, zle osvetlenej. Deti, invalidi a starší nie sú sami, kto s tým má problém, celkom stratení sú ľudia, ktorí nebývajú v bezprostrednom okolí a nevedia, ako to tu chodí.

Pre obyvateľov z oblasti Černyševského ulice máme potešiteľnú informáciu, že lávku ponad železnicu a diaľnicu o pár týždňov dokončia. Hovorca Národnej diaľničnej spoločnosti, ktorá je investorom diela, Marcel Jánošík uviedol, že celá stavba diaľnice, teda aj lávka, musia byť odovzdané do konca júna. Zdržanie spôsobili nevyrovnané vlastnícke vzťahy na strane sídliska, tie sú však už minulosťou. Z petržalského miestneho úradu sme tiež dostali informáciu, že výstavba schodišťa a lávky je už v plnom plnom prúde.

Premostenie železnice a nájazdu na Nový most však zostáva zrejme hudbou ďalšej budúcnosti.

Páčil sa vám článok?