Na korze chýba označenie pešej zóny

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Mestská polícia nepostihuje vjazd a parkovanie vozidiel v pešej zóne na Petržalskom korze preto, lebo v tejto lokalite chýba dopravné označenie Pešia zóna.

Vyplýva to z reakcie mestskej polície na kritický článok v minulom vydaní našich novín, v ktorom sme poukázali na to, že na Petržalskom korze parkujú autá a mestská polícia je nečinná, hoci ide o pešia zónu. V článku sme dali priestor nášmu čitateľovi, ktorý sa obrátil na mestskú políciu a keďže s jej odpoveďou nebol spokojný, posunul svoju korešpondenciu s mestskou políciou našej redakcii. V článku sme pripomenuli aj ďalšie lokality v meste, kde sa nepovolene parkuje, konkrétne na nábreží.

Ako sa uvádza v stanovisku mestskej polície, v pešej zóne na Petržalskom korze chýba dopravné označenie Pešia zóna. „Ak by tam bolo, správca komunikácie môže pristúpiť aj k nepopulárnemu kroku, a to k odťahovaniu motorových vozidiel,“ uviedol hovorca mestskej polície Peter Pleva, podľa ktorého sa tento týždeň stretnú na spoločnom rokovaní zástupcovia mestskej polície, Policajného zboru SR a petržalského miestneho úradu a pripravia východiská riešenia tejto situácie. „Jedným z nich môže byť aj osadenie mechanických zábran znemožňujúcim vodičom vjazd do spomínanej lokality,“ konštatuje P. Pleva. Reagoval aj na pasáž, v ktorej kritizujeme stav na dunajskom nábreží. „Mechanické zábrany nie tak dávno boli aj na Námestí Ľ. Štúra a mali chrániť chodcov prechádzajúcich sa po dunajskom nábreží,“ uviedol. „Majiteľ Propelera však požiadal mestskú časť o ich odstránenie vzhľadom na zásobovanie, čo sa aj stalo. Policajti mestskej polície ich priestupky na druhej strane pravidelne riešili či už v denných, alebo nočných hodinách. Pretože otvorený priestor je naďalej zneužívaný, mestská polícia spracovala návrh na znovuosadenie zábran, ktorý bol odstúpený príslušnému cestnému správnemu orgánu.“

Pristavme sa najprv pri argumentoch o pešej zóne v Petržalke. Ak na nej chýba označenie, že ide o pešiu zónu, podľa nášho názoru je to chyba mestskej časti, ktorá nedotiahla do konca problém dopravného značenia. Myslíme si tiež však aj to, že pešia zóna je pešou zónou aj vtedy, keď na nej nie je dopravné značenie, ktoré ju výslovne označuje za pešiu zónu. Ak by sme sa totiž riadili logikou mestskej polície, muselo by zrejme byť dopravné označenie Pešia zóna aj na každom chodníku v meste! A pokiaľ ide o nábrežie, nedovolené parkovanie v tejto lokalite je realitou už dávno, preto si myslíme, že situácia sa mala riešiť skôr a razantnejšie.

Páčil sa vám článok?