Autá parkujú v pešej zóne na Petržalskom korze, mestská polícia však nezasahuje

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Na Gercenovej ulici v pešej zóne, ktorá je súčasťou Petržalského korza, sústavne parkujú autá a mestská polícia proti nim nezasahuje, hoci tento priestor môže dokonca monitorovať kamerami.

Na problém nás upozornil náš čitateľ Andrej Sýkora, ktorý sa v tejto veci obrátil aj na mestskú políciu s otázkou, prečo nekoná. A. Sýkora nám poslal aj znenie odpovede, ktorú mu poskytol jej hovorca Peter Pleva. V odpovedi P. Plevu sa uvádza: „Dovoľte mi oponovať voči Vášmu tvrdeniu, že mestská polícia v Petržalke nič nekoná voči neoprávnenému používaniu pešej zóny v Petržalke na Gercenovej ulici vodičmi motorových vozidiel. Svedčí o tom napokon aj štatistika zásahov MsP v tejto lokalite za minulý rok, keď tu naše hliadky zistili a riešili 358 priestupkov. Drvivú väčšinu z nich majú na svedomí vodiči nerešpektovaním pravidiel bezpečnosti a plynulosti v cestnej premávke - 98, státie na zeleni - 59, ako aj priestupky proti verejnému poriadku - 51. Pokiaľ ide o spôsob zistenia spomínaných priestupkov, len 53 z nich naše hliadky riešili na základe telefonického podnetu od občanov, ostatné priamym výkonom služby v tejto časti Petržalky, prípadne pomocou kamerového systému. Porušovateľov pravidiel bezpečnosti a plynulosti v cestnej premávke po zadokumentovaní priestupku odstupujeme na ďalšie riešenie príslušnému inšpektorátu OR PZ.“

Podľa A. Sýkoru je síce štatistika síce pekná vec, ale - ako nám napísal, je to niečo podobné, ako keby mestská polícia v súvislosti s počtom obetí druhej svetovej vojny dôvodila počtom ľudí, ktorí ju prežili. S týmto hodnotením sa stotožňuje aj naša redakcia. Napriek štatistikám a číslam je neodškriepiteľný holý fakt, že autá nedovolene parkujú v petržalskej pešej zóne ďalej - a nielen tam, ale aj na mnohých iných miestach Bratislavy. Za všetky uveďme jeden do očí bijúci príklad - priestor na nábrežnej promenáde na úseku od Parku kultúry a oddychu až po úroveň Slovenskej národnej galérie, najmä pred reštauračnými zariadeniami situovanými na vode (botely Gracia a Marína, Cirkus Barok), ale aj pri kaviarni Propeler, kde sú pevné zábrany v tvare biskupských klobúkov vytrhnuté. Na bezočivých vodičov, ktorí parkujú na nedovolených miestach, sme upozornili na stránkach Bratislavských novín už veľa ráz, no náprava nenastáva. Podľa nášho názoru je to dôkaz, že bratislavská mestská polícia totálne zlyháva a nie je schopná plniť úlohy, pre ktoré bola zriadená.

Páčil sa vám článok?