Obnovia aj tretiu križovatku na Košickej

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Spoločne s výstavbou Mosta Apollo mali byť zrekonštruované tri križovatky na Košickej ulici. Rekonštrukcia sa vykonala iba na dvoch, tretia – vyústenie Košickej na Miletičovu – je stále v pôvodnom stave.

Táto skutočnosť vyvolala nielen obavy motoristov o tom, čo sa na Miletičovej bude diať po otvorení Mosta Apollo, ale aj určité šumy ohľadne kolaudácie stavby mosta. Mestská časť Bratislava – Ružinov, ktorá požadovala, aby boli všetky tri križovatky vyriešené ešte pred spustením mosta do prevádzky, poukazovala na to, že nebude doriešená križovatka Miletičova – Košická, čo môže spôsobiť problémy.

Ako nám povedal Ladislav Csáder, generálny riaditeľ spoločnost Metro Bratislava, ktorá je investorom výstavby mosta a nadväzujúcich stavieb, rekonštrukcia križovatky zahŕňa rozšírenie úseku Košickej od Gemerskej po Miletičovu na štvorpruhovú smerovo rozdelenú komunikáciu so stredovým deliacim pásom a rozšírenie úseku Miletičovej od Záhradníckej po Trenčiansku na trojpruhovú komunikáciu. Pridaním odbočovacích pruhov a svetelnej signalizácie sa zvýši priepustnosť križovatky, aby sa jej kapacita zvýšila a uľahčil sa život chodcom. Práce zahŕňajú aj prekládky a rekonštrukcie inžinierskych sietí, prípojky pre plynovod, úpravy verejného osvetlenia, rekonštrukciu trolejového vedenia, realizáciu protihlukových opatrení, sadové úpravy a ďalšie práce v celkovom náklade takmer 100 miliónov korún.

„Odsun termínu začiatku rekonštrukcie až do ukončenia a otvorenia ostatných križovatiek na trase Košickej mal svoje opodstatnenie,“ argumentuje L. Csáder. „V prípade súčasného uzavretia križovatiek Košická – Prievozská – Svätoplukova - Mlynské Nivy a Košická - Miletičova by bol prakticky znemožnený prístup všetkých vozidiel, vrátane vozidiel Hasičského a záchranného zboru a záchrannej služby, do obytnej zóny v oblasti Dulovho námestia. S realizáciou prác sa však počíta - investor má k dispozícii projekt aj stavebné povolenie. Začiatok prác sa predpokladá v septembri tohto roka a ukončenie prác sa plánuje do leta budúceho roku.“

Páčil sa vám článok?