Na letisku otvorili nové odletové mosty

15.11.2007
0
Páčil sa vám článok?

Na Letisku M. R. Štefánika nedávno slávnostne uviedli do prevádzky prístavbu odletových mostov, ktoré prispejú k zvýšeniu bezpečnosti, komfortu aj úrovne služieb pre cestujúcich.

Odletové mosty znamenajú významnú zmenu na bratislavskom letisku. Nesúvisia len s požiadavkou schengenskej prístupovej komisie na oddelenie odlietavajúcich cestujúcich do krajín schengenského priestoru a mimo neho (Slovensko oficiálne vstupuje do schengenského priestoru 21. decembra).

Ich výstavbou letisko vyriešilo aj ďalšie bezpečnostné požiadavky na odletový terminál, ako napríklad bezkolízny pohyb odlietavajúcich cestujúcich ponad obslužnú komunikáciu, slúžiacu na prevoz batožiny, cateringu, pohyb obslužných mechanizmov. Súčasne sa čiastočne rieši kapacitný problém tým, že cestujúci čakajúci v tranzitnej hale, ktorí už absolvovali pasovú kontrolu, môžu prejsť do priestoru mostov, ktoré slúžia aj ako tzv. gates.

Tým sa celá tranzitná hala uvoľní na doplnenie komerčných služieb, ktorý nedostatok je dlhodobým problémom bratislavského letiska. Navyše je konštrukcia stavby navrhnutá tak, aby cez presklené steny mali pasažieri výhľad na vzletovo-pristávacie dráhy letiska a mohli tak sledovať dianie spojené s činnosťou medzinárodného letiska. Z priestoru mostov sa cestujúci pohodlne dostanú autobusmi k svojmu lietadlu.

Uskutočnením týchto stavebných úprav sa urobil prvý krok k plánovanému rozšíreniu letiska, zabezpečil sa súlad so schengenskými kritériami a dosiahlo sa aj zvýšenie hodinovej priepustnosti terminálu a rozšírenie obchodných priestorov. Všetky úpravy a rekonštrukčné práce sú navrhnuté tak, aby kapacitu letiska umožnili postupne zvýšiť zo súčasných dvoch miliónov pasažierov na 3,2 až 3,4 milióna cestujúcich ročne, čo je predpoklad do roku 2010 - 2011, keď by už mali stáť na letisku ďalšie nové priestory na vybavovanie cestujúcich a batožiny.

Výška investície vrátane projektovej dokumentácie dosiahla 170 miliónov korún, pričom časť tejto sumy (asi 81 miliónov korún) bude letisku refundovať Schengenský prechodný fond.

(juh)
FOTO - Letisko Bratislava

Páčil sa vám článok?