Domové samosprávy z Petržalky nechcú električku

3.8.2007
0
Páčil sa vám článok?

Združenie domových samospráv uprednostňuje výstavbu nosného dopravného systému bez električky na území mestskej časti Petržalka. Doplnkovú dopravu by zabezpečili trolejbusy, povedal podpredseda Združenia domových samospráv Marcel Slávik.

Nosný dopravný systém má úplne iné, vyššie kvalitatívne a technické parametre ako električka, uviedol Slávik. Navyše, mesto Bratislava podľa neho prezentuje električku ako dočasný variant.

Trolejbusy ako doplnková doprava sú ekologickejšie a flexibilnejšie ako električky a autobusová doprava v Petržalke by mohla ísť do postupného útlmu, ozrejmil podpredseda združenia. V združení je takmer sto samospráv vlastníkov bytov z mestskej časti Petržalka.  Po Starom moste by mala podľa združenia premávať len mestská autobusová doprava. "Ak by po Starom moste premávala len električka, znamenalo by to odklonenie ostatných druhov dopravy na dnes už preťažené mosty, čo by neúmerne zaťažilo cestnú infraštruktúru v Petržalke, " dodal Slávik.

Primátor Bratislavy Andrej Ďurkovský si podľa Slávika osvojil názor Združenia domových samospráv a vlastníkov bytov na ulici Rovniankova 14, aby rýchlodráhu postavili v tzv. plytkom tuneli.

Splnomocnenec primátora pre nosný dopravný systém a integrovaný systém Tomáš Fabor rokoval s predstaviteľmi združenia pred mesiacom. "Prioritou je nosný dopravný systém, ostatná doprava sa bude riešiť postupne a v nadväznosti na nosný dopravný systém," konštatoval Fabor.

Hlavné mesto Bratislava vypísalo koncom júla verejnú súťaž na Nosný dopravný systém mestskej hromadnej dopravy v úseku Janíkov dvor - Šafárikovo námestie a prvú časť projektu Bosákova ulica-Šafárikovo námestie. Predpokladaná hodnota zákazky bez DPH je 98 miliónov korún.

(tasr)

Páčil sa vám článok?