Na Dolnozemskej ceste otvorili novú vozovňu DBP

24.5.2007
0
Páčil sa vám článok?

Na Dolnozemskej ceste vo štvrtok oficiálne otvorili nové autobusové depo za približne 200 miliónov korún. Ako uviedol primátor Bratislavy Andrej Ďurkovský, myšlienka vybudovať novú vozovňu vznikla v roku 2003, keď prvýkrát navštívil vozovňu Pri Seči v blízkosti Prístavného mosta.

"Keď som videl technické zázemie podniku, bol som mierne šokovaný. Vtedy som si uvedomil, že je potrebné vybudovať novú vozovňu," povedal Ďurkovský. Podľa predsedu predstavenstva Dopravného podniku Bratislava Branislava Zahradníka sa vďaka novej petržalskej vozovni ušetria zbytočné "vozohodiny", ktoré museli absolvovať autobusy pri presune do vozovní v iných mestských častiach. "Ročne tak môžeme ušetriť približne desať miliónov korún," povedal Zahradník. Predstavitelia dopraveného podniku pritom uvažujú o modernizácii aj ďalších vozovní. "Aby sme sa aj tam priblížili 21. storočiu," skonštatoval generálny riaditeľ Dopravného podniku Róbert Kadnár.

Petržalská samospráva hodnotí vybudovanie novej vozovne veľmi pozitívne. "Ušetria sa kilometre, ktoré petržalské autobusy alebo autobusy, ktoré obsluhovali Petržalku jazdili do iných vozovní. Tie budú teraz parkovať doma a to je fantastická vec," povedal pre agentúru SITA petržalský starosta Milan Ftáčnik. Podľa neho znamená nová vozovňa posilnenie základne pre autobusovú dopravu a pre mestskú hromadnú dopravu v tejto mestskej časti. Taktiež hodnotí pozitívne, že v okolí blízkej Čističky odpadových vôd sa nachádza verejnoprospešná stavba a že sa sem "netlačia žiadne iné investície."

Súčasťou novej vozovne pre 100 autobusov je servisná hala s opravárenskými miestami pre 12 autobusov, autoumyváreň, ktorou môže prejsť denne 100 autobusov, čerpacia stanica pohonných hmôt so štyrmi stojanmi a vrátnica. Vozovňa bude vypravovať 91 autobusov, z toho 68 kĺbových. Predstavitelia bratislavského dopravného podniku nevylučujú, že by sa kapacita vozovne mohla v budúcnosti rozšíriť na 150 autobusov.

V súvislosti so sprevádzkovaním novej vozovne budú autobusy prevážať cestujúcich pri výjazde a návrate do vozovne aj mimo bežnej trasy. Cestujúci budú môcť takto využívať autobusy liniek číslo 68, 91, 93, 94, 99 a 191, ktoré začínajú a končia dennú premávku.

(sita)

Páčil sa vám článok?