BEDEKER GURMÁNA: V reštaurácii IASAI môžete pokojne jasať

21.10.2017

Zdroj: Facebook

Páčil sa vám článok?

Na Hviezdoslavovom námestí pribudla ďalšia reštaurácia. V súlade s módnym trendom modernej ázijskej kuchyne ponúka Food Bar IASAI jedlá inšpirované Áziou, pričom v tomto prípade sa dôraz kladie aj na vzhľad jedál.

Reštaurácia Iasai sa nachádza v parteri na severnej časti promenády smerom k Rybnému námestiu. Interiér je originálny a súčasne jednoduchý. Uprostred je oválny oceľový barový pult, uprostred studená kuchyňa, kde kuchár v priamom prenose pripravuje maki, sashimi, nigiri či rolky. Sloganom Iasai je „radosť z každej strany“, čo je zrejme odkaz práve na oválny bar, čo môže byť aj dôvod jasať (zrejme slovná hračka iasai/jasaj).

Zdroj: Facebook

​Interiér je ladený do betónovo-sivej, dôležitú úlohu tu tak zohráva osvetlenie. Ako už bolo uvedené vyššie, Isai ponúka jedlá inšpirované ázijskou kuchyňou, v tunajšom podaní aj tradičné ázijské jedlá však dostávajú moderný štýl. V ponuke sú predjedlá, vývary s vaječnými rezancami ramen, polievky, moderné i tradičné sashimi, maki, nigiri, ale aj poltucet hlavných jedál.

Z predjedál sme ochutnali tuniakový tatarák (12,90 €), z polievok miso s wakame, tofu a bôbmi edamame (5,50 €). Obe boli vynikajúce. Kým polievky s gramážou 250 g zvládne každý, ramen je tzv. veľká polievka s gramážou 750 g a pokojne môže byť hlavným jedlom. Shio ramen z kuracieho vývaru s  vajíčkom marinovaným v zázvorovej sójovej omáčke a s kúskami bravčového bruška (14,90 €) bol preto nielen chutný, ale aj sýty.

Z hlavných jedál sme si vybrali dve - varenú tresku s nippon dashi, shiitake a cibuľovým papierom (19,50 €) a chobotnicu Mojo-Rojo s tapioka chipsami, mojo-rojo omáčka a špenátom (16,50 €). Niektoré jedlá je veľmi náročné podrobnejšie opísať, obe opäť vyzerali atraktívne a chutili vynikajúco.

Food Bar Iasai je cenovo o niečo vyššie ako obvyklé ázijské reštaurácie v Bratislave. V tomto prípade si však zákazník pripláca nielen za lokalitu a prostredie, ale aj umelecký zážitok zo servírovaných jedál. Cenový rozdiel medzi moderným a tradičným sashimi nie taký veľký, keď zvážime, že moderná verzia je dvakrát taká veľká. Napríklad moderné lososové sashimi  80 g stojí  11,50 €, kým tradičné sashimi losos s polovičnou gramážou 40 g stojí 6,90 €.

Celkovo hodnotíme Food Bar Iasai veľmi vysoko. Je zrejmé, že cenovo nebude dostupné pre každého, napriek tomu má šancu nájsť si stálych zákazníkov. V konkurencii so susednou reštauráciou, ktorá tiež vsadila čiastočne na ázijskú kuchyňu, to určite nebude jednoduché. Každá nová reštaurácia, ktorá sa dnes vynorí vo vodách bratislavskej gastronómie, však musí prísť s niečím výnimočným a novým, aby sa dokázala presadiť. Iasai na to predpoklady má a tí, ktorí obľubujú ázijskú kuchyňu, si prídu určite na svoje. A niektorí môžu pokojne aj jasať.

Naše hodnotenie: 4,5 hviezdičky
Maximum: 5 hviezdičiek
Reštaurácia nebola o návšteve informovaná. Útratu za konzumáciu si redakcia platila sama.

(rs, foto: facebook)

Páčil sa vám článok?