Suši v Rozadole nesklame, ani neohúri

7.8.2008
0
Páčil sa vám článok?

Valčeky ochutenej ryže podávanej s kúskom surovej ryby zabalenej do morskej riasy sa v Bratislave tešia čoraz väčšej obľube. O popularite suši svedčí aj sedem bratislavských suši barov a veľa ďalších reštaurácií, ktoré túto japonskú špecialitu majú vo svojich jedálnych lístkoch. My sme sa rozhodli otestovať jednu z nich - SUSHI ROZADOL.

Ako už názov napovedá, nachádza sa v novom bytovom komplexe Rozadol na Mliekárenskej ulici neďaleko známeho trhoviska na Miletičovej. Reštaurácia za veľkým skleneným výkladom je vlastne jednou miestnosťou s oddelenou kuchyňou, do ktorej môžu zvedaví hostia nazerať cez výdajné okienko, skoro také, aké poznáme zo školských jedální. Na tie sa však rozhodne nepodobá svojim zariadením v duchu japonského minimalizmu. Desať malých bielych stolov je z jednej strany obklopených dlhými bielymi lavicami, z druhej strany malými bielymi taburetkami s farebnými poduškami. Na strope je trojuholníková kovová konštrukcia vypletaná bielym vláknom a pripomínajúca tradičnú japonskú papierovú skladačku - origami. Najväčším dekoračným prvkom reštaurácie je veľké akvárium, za ktorou je salónik.

Samozrejmosťou v prípade exotických reštaurácií, a japonské suši bary ešte stále za také považujeme, by malo byť, že obsluha bude dokonale poznať, čo servíruje svojim zákazníkom. V našom prípade nám napríklad čašníčka nie veľmi jednoznačne vedela objasniť tajuplné názvy štyroch japonských sypaných čajov (50 Sk). Pri výbere sme sa teda riadili intuíciou. Nezaškodilo by uviesť pri ich názvoch v nápojovom lístku aspoň krátky popis.

Našťastie ten nechýba pri ponuke suši maki, nigiri, sashimi, či temaki, ani rôznych sád poskladaných z rôznych druhov a množstva suši. Tých je v tunajšom menu skutočne viac než dosť, od najskromnejších, zložených z deviatich kúskov (za 395 Sk), až po najväčšie s vyše tridsiatimi kúskami (1525 Sk). My sme náš obed začali predjedlom - Ryžovou plackou s paradajkovým pestom (95 Sk) a polievkami - Zeleninovou (75 Sk) a Garnátovou (75 Sk). Japonská ryžová placka a talianske zelené pesto na pohľad veľkú harmóniu nevytvárali a pravdu povediac placka tak aj chutila. To polievky za mimoriadne prijateľnú cenu na tom boli oveľa lepšie, len v garnátovej možno plávalo viac kúskov lososa ako maličkých krevetiek.

Z ponuky suši sád sme ochutnali tri a to Samurai set IV (395 Sk), v ktorom bol grilovaný úhor, huba shitake, krab a šesť tuniakových kúskov maki s japonskou majonézou. Druhý Geisha set (545 Sk) obsahoval 3 kúsky sashimi s tuniakom, maslovú rybu, hubu shitake, tri lososové maki, tri maki s nakladanou reďkovkou a krevetové temaki. Tretí a najväčší Sumo set II (1055 Sk) servírovaný na miske v tvare loďky bol zmesou troch tuniakových sashimi, troch krevetových sashimi, dvoch kúskov nigiri s makrelou, dvoch nigiri s grilovaným úhorom, dvoch nigiri s omeletou, troch kusov maki s nakladanou reďkovkou, troch maki s uhorkou, omeletou, hubou shitake a krabom, troch kúskov sterilizovaného tuniaka s japonskou majonézou a dvoch lososových kornútkov temaki.

V menu reštaurácie Sushi Rozadol sú okrem suši aj klasické jedlá, ku ktorým vám namiesto paličiek prinesú tradičný príbor. Napríklad taký Tatarský biftek z lososa alebo tuniaka, či celkom nejaponské Kuracie alebo Lososové rizoto so zeleninou a parmezánom. Alebo Japonský ryžový šalát s lososom, tuniakom, zeleninou, krevetami či s morskými riasami, mrkvou a reďkovkou. My sme sa rozhodli ochutnať Kuracie soté v teriyaki omáčke s ryžou (245 Sk). Trochu nás sklamalo a prekvapilo ako nejaponsky vyzeralo, dve kôpky ryže a kúsky mäsa premiešané s kukuricou na lístkoch ľadového šalátu sa nám zdali až príliš európske.

Napriek tomu, že sa nepasujeme za znalcov japonskej kuchyne a môžeme Sushi Rozadol porovnávať len s ďalšími bratislavskými suši reštauráciami, dovolíme si tento suši bar zaradiť len do stredu pomyselného rebríčka. Jeho návštevou určite nič nepokazíte, no mimoriadne kulinárske uspokojenie neočakávajte. Ak dostanete chuť na japonské suši a pôjdete práve okolo, pokojne sa zastavte. Ak by sme však cielene hľadali to najlepšie z japonskej kuchyne, naše kroky by asi smerovali do inej časti mesta.

Naše hodnotenie: 3 hviezdičky
Maximálny počet: 5 hviezdičiek
Reštaurácia nebola o našej návšteve vopred informovaná. Útratu za konzumáciu si redakcia platila sama.

Páčil sa vám článok?