VIDEO a FOTO Spustnutý školský areál naháňa hrôzu. Kedy sa začne so sľubovanou premenou?

5.3.2024
0

Zdroj: Ivan Donoval

Páčil sa vám článok?

Je nesmierna škoda, ak sa opustené budovy v našom meste rozpadávajú, hoci stále mohli niekomu slúžiť. V otrasnom stave je i bývalé SOU energetické s internátom v Záhorskej Bystrici, ktoré pred pár týždňami preskúmal urbexer Ivan Donoval. Lepšou správou je, že areál so zdevastovanými objektmi dostane druhú šancu. Pozrite sa, ako to vnútri vyzerá teraz.

Ivan Donoval, ktorý chodil na podobnú školu a v rovnakom čase, keď SOU energetické v areáli Elektrovodu ešte fungovalo, vošiel do opustenej školskej budovy prvýkrát až teraz v januári. „Iní prieskumníci v nej boli skôr, ale v tom čase bola škola strážená a do stráženého objektu by som nikdy nešiel,“ vysvetľuje urbexer, ktorý v Bratislave navštívil asi desať spustnutých objektov.

„Najviac ma fascinovala dnes už zbúraná nemocnica Rázsochy. Nechápem, ako môže niekto niečo podobné postaviť a nedokončiť. Najhoršie opustené miesto som však videl na Kramároch – budovu bývalého riaditeľstva, ktorú stále obývajú bezdomovci. Podobné špinavé miesto som ešte nikdy nevidel, brutálny smrad, nedokážete prejsť cez chodbu bez toho, aby ste nestupili do výkalu,“ hovorí Ivan. Znechutený však bol aj teraz, keď videl zdevastovaný internát i niekdajšie energetické učilište – zvonku vraj budovy vyzerajú celkom „normálne“, ale vnútri vás strasie. 

Zdroj: Ivan Donoval

​Všade pleseň... Vnútri školskej budovy počujete, ako múrmi preteká voda.

Zdroj: Ivan Donoval

Špina a obrovský neporiadok, pleseň aj voda, ktorou sa musel Ivan miestami brodiť, niektoré školské chodby boli zaplavené až do výšky  desať centimetrov, v dielňach na prízemí doslova prší, akoby budova nemala strechu... A k tomu tiesnivý pocit, že vnútri nie ste sami. ​

VIDEO: Prechádzka po opustenej škole:

„Prechádzať sa po opustenej škole bolo trochu desivejšie ako obyčajne, čo umocňovalo zlé počasie, zima a dážď, ktorý pretekal cez deravú strechu. Stále som mal pocit, že vnútri je okrem mňa ešte niekto iný, ale to len voda v rôznych častiach budovy vytvárala všemožné zvuky,“ spomína urbexer, ktorý nám poskytol zábery zvnútra vrátane videa. K jeho dokumentu netreba slová...

Zdroj: Ivan Donoval

​Nápis na tabuli nikto nezotrel. Akoby sa sem žiaci mali zajtra vrátiť...

Zdroj: Ivan Donoval

Zvonka budova nevyzerá až tak zle, mokré steny sú však aj na najvyššom poschodí. „Strecha musela byť v zlom stave už vtedy, keď sa žiaci učili,“ usudzuje urbexer.

Spustnutý areál, ktorý žiaci a pedagógovia opustili v roku 2006,  však čaká veľká premena. Bratislavská župa, samospráva v Záhorskej Bystrici a mesto tu spoločne plánujú vytvoriť moderný priestor, kde bude nová základná aj materská škola,  zariadenie sociálnych služieb, v internáte takisto mestské nájomné bývanie. „Ide o unikátny projekt obnovy a premeny nevyužívanej budovy internátu, ktorý obohatí mestský bytový fond o desiatky nových bytov,“ uviedla ešte pred dvoma rokmi námestníčka primátora Lenka Antalová Plavuchová. Do akého štádia sa dostala príprava tohto projektu?

Zdroj: Ivan Donoval

​Z vybavenia školy veľké smetisko. Čo nezničili vandali, dorazila voda. 

Zdroj: Ivan Donoval

​„Aktuálne sa rieši dohoda o združení finančných prostriedkov medzi hlavným mestom, Bratislavským samosprávnym krajom a mestskou časťou Záhorská Bystrica. Paralelne sa pripravuje so všetkými aktérmi celý areál bývalého Elektrovodu na podanie dokumentácie pre územné rozhodnutie – prípojky na jednotlivé inžinierske siete, areálové komunikácie a prístupové komunikácie. Po právoplatnom územnom konaní bude nasledovať podanie žiadosti o stavebné povolenie už konkrétnej rekonštrukcie pôvodného internátu na bytový dom na príslušný stavebný úrad. Mesto by to mohlo získať 75 nových bytov. Predpokladáme, že s obnovou budovy sa začne v roku 2025,“ informoval nás hovorca magistrátu Peter Bubla.

(ac)

Páčil sa vám článok?