Naozaj nekonečný príbeh. Pri Pentagone sa opäť stanuje, iba kúsok od škôlky

23.2.2020
0

Zdroj: Čitateľka Alena

Páčil sa vám článok?

Pri známej bytovke Pentagon v bratislavskej Vrakuni sa opäť stanuje. Ide o naozaj nekonečný príbeh, na ktorý neexistuje jednoduché riešenie.

O ľuďoch, často drogovo závislých, ktorí sa zdržujú v okolí známeho Pentagonu, sme písali už veľakrát. Miestnym obyvateľom, ktorí bývajú v tunajších bytoch, strpčujú život, no dostať ich odtiaľto preč je veľmi ťažké. Práve v Pentagone totiž okrem väčšiny slušných ľudí žije i niekoľko dílerov a práve dostupnosť drog spôsobuje, že v jeho okolí prežívajú drogovo závislí, ktorí už spadli na samé dno a vlastne ani nemajú kam ísť. 

V minulosti si tu v parku postavili celý stanový tábor, ktorý sa nakoniec podarilo zlikvidovať. V posledných mesiacoch žijú títo ľudia priamo pod bytovkou, no a počas tohto víkendu sa niektorí vrátili k stanovačke.

O asociáloch žijúcich pod bytovkou sme písali tu:

​Ako nám prezradila miestna obyvateľka Alena, problémoví susedia si včera vedľa bytovky opäť postavili prístrešok. "Čo je najhoršie, iba kúsok od škôlky, takže sa na nich budú pozerať aj deti," dodáva pani Alena.

Ešte včera na miesto volali i mestskú políciu, prístrešok zmizol, no ráno tu bol opäť.

Takto vyzeral prístrešok dnes (úvodná foto článku je zo včera), červená a zelená budova v pozadí tvoria materskú školu:

Zdroj: Čitateľka Alena

​Problém s neprispôsobivými občanmi sa dlhodobo a aktívne snaží riešiť miestny starosta Martin Kuruc. "Včera bola zavolaná mestská polícia, keďže všeobecne záväzné nariadenie takéto stanovanie na verejných priestoroch zakazuje," prezradil nám dnes Kuruc s tým, že ide naozaj o ťažko riešiteľný problém. V tomto prípade stanujú na súkromnom pozemku, ktorý však nie je oplotený, a teda je verejným priestorom. I keď  polícia môže stanujúcim prikázať prístrešok zrušiť, nijako nezabráni tomu, aby si ho postavili opäť. "Mnohí nemajú kam ísť a nemajú ani peniaze, takže pokutou sa to riešiť nedá," vysvetľuje ešte Kuruc s tým, že ide o oblasť, kde by sa mal viac angažovať a pomôcť aj štát. 

Prístrešok sa na mieste nachádza i dnes (v nedeľu) popoludní. Je malý, poskytuje nocľah pre jednu, maximálne dve osoby. Okrem prikrývky a vystlania je prakticky prázdny. 

Zdroj: Čitateľka Alena

​Problémy s touto skupinou ľudí tu pretrvávajú dlhodobo. Mestská polícia argumentuje, že môže zasiahnuť iba pri konkrétnom porušení zákona, ale prespávanie či vegetovanie pod domom protizákonné nie je. Koncom decembra sme vás napríklad informovali, ako si tunajšia partia zriadila pod bytovkou "letné" kino. To však nie je všetko, premietali si tu dokonca "film pre dospelých". 

Stany nevyrástli pri Pentagone prvýkrát. Dokonca celý tábor tu vznikol ešte počas leta, i keď na inom mieste, konkrétne v parku vedľa bytovky. Vtedy si doň taktiež zaviedli elektrinu. Tábor sa 16. októbra za asistencie polície podarilo zlikvidovať.

(ms) 

Páčil sa vám článok?