Nočná akcia pri Pentagone: Do problémovej lokality sa prišiel pozrieť aj primátor M. Vallo!

10.10.2019

Zdroj: FB M.V.

Páčil sa vám článok?

O tom, čo sa momentálne deje v bezprostrednom okolí neslávne známej bytovky Pentagon vo Vrakuni, sme vás informovali včera a ešte v ten istý deň, teda presnejšie večer prišiel situáciu zmapovať aj primátor Bratislavy Matúš Vallo so svojimi spolupracovníkmi.

V parčíku pred bytovkou Pentagon sa už niekoľko dní nachádzajú rozložené stany a pri nich v čase našej návštevy postávalo niekoľko mužov, u ktorých sa nedalo jednoznačne určiť či ide o ľudí bez domova, narkomanov alebo asociálov, hoci vykazovali známky potenciálnej agresivity. Aj podľa obyvateľov, ktorý bývajú v domoch na Stavbárskej ulici, sú pre nich postrachom, nakoľko sa venujú najmä konzumácii alkoholu, znečisťovaniu okolia a hlučnej zábave, vrátane púšťaniu reprodukovanej hudby, nakoľko majú k stanom privedenú ešte aj elektrickú energiu z jedného z bytov v Pentagone. Písali sme o tom tu:

FOTO a VIDEO: V parku pred Pentagonom si asociáli urobili kempingový tábor - majú tam aj elektriku!

To, že okolie paneláku na Stavbárskej ulici, ktorému celá Bratislava hovorí Pentagon, nie je príliš bezpečné miesto, vedia tiež hádam všetci. Dva roky tu v rámci prevencie mala svoj karavan mestská polícia, ale v auguste túto stanicu zrušili, pretože sa podľa magistrátu minula účinkom a nedávno si tu asociáli rozložili stany a dokonca si z domu natiahli cez kábel aj elektrickú energiu!

​„Stretnú sa v noci starosta, primátor, miestny poslanec, viceprimátor, náčelník mestskej polície, vedúci oddelenia správy komunikácií, splnomocnenkyňa pre bezpečnosť, kolegyňa z MIB-u, riaditeľ divízie osvetlenia Siemens, členky lokálneho občianskeho združenia a riešia čo? Pentagon,“ informoval na sociálnej sieti bratislavský primátor Matúš Vallo, ktorý tu zverejnil aj fotografie z ich nočnej návštevy. 

Zdroj: FB M.V.

„Vieme, že problém v tejto lokalite pretrváva desaťročia a dodnes sa ho nepodarilo efektívne zvládnuť. Uvedomujeme si, že životné podmienky v tejto časti mesta spôsobujú problémy, ktoré boli doteraz buď ignorované alebo riešené skôr čiastkovo,“ povedal hovorca magistrátu Peter Bubla, ktorého sme sa opýtali či má mesto pripravené aj nejaké konkrétne riešenia bezpečnostnej situácie v okolí Pentagonu. „Mestská polícia podstatne posilnila výkon denných aj nočných hliadok v tejto lokalite. Hovoríme o fyzických hliadkach priamo v teréne a komunikácii s obyvateľmi. Zároveň vznikla špeciálna zásahová jednotka so špeciálnym výcvikom, ktorá je určená práve aj na zásah v takýchto rizikových lokalitách,“ povedal pre Bratislavské noviny Bubla.

Zdroj: FB M.K.

​„To, čo v tejto lokalite chýba, je aj intenzívnejšie prepojenie všetkých represívnych aj pomáhajúcich zložiek, zapojenie obyvateľov a dôraz na účinné riešenia. Spoločným zámerom splnomocnenkyne pre bezpečnosť a drogovú politiku, náčelníka mestskej polície, ale aj v spolupráci so štátnou políciou je aj hľadanie na mieru šitých riešení pre lokality ako je Pentagon. Už teraz vieme, že situácia na Stavbárskej si vyžaduje komplexné riešenie, ktoré bude pozostávať z viacerých krokov a bude si vyžadovať istý čas,“ dodal.

(ars, lb)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie