FOTO a VIDEO: V parku pred Pentagonom si asociáli urobili kempingový tábor - majú tam aj elektriku!

9.10.2019
0

Zdroj: mh

Páčil sa vám článok?

To, že okolie paneláku na Stavbárskej ulici, ktorému celá Bratislava hovorí Pentagon, nie je príliš bezpečné miesto, vedia tiež hádam všetci. Dva roky tu v rámci prevencie mala svoj karavan mestská polícia, ale v auguste túto stanicu zrušili, pretože sa podľa magistrátu minula účinkom a nedávno si tu asociáli rozložili stany a dokonca si z domu natiahli cez kábel aj elektrickú energiu!

Na to, že pred Pentagonom sa situácia zhoršila, upozornil prostredníctvom facebookovej stránky Vrakuňa pán Sova: "Chcem sa opýtať, na koho sa obrátiť, aby ten cirkus, čo sa deje v parku pod Pentagonom konečne začal riešiť? Majú tam postavené stany ako v kempingu, denno -denne hudba v noci, skoro ráno, nočné hádky, cez deň hádky, krik, majú tam už natiahnutú elektrinu, takže si tam veselo bývajú ako na ubytovni. Policajti nepomôžu, pán starosta s tým nevie nič urobiť, pritom to kazí meno celej mestskej časti, sanitky sem chodia k narkomanom ako na páse.. Už sa to nedá tolerovať. Tieto indivíduá tu znepríjemňujú život celému okoliu. Denne chodia deti okolo, musia sa pozerať na to, ako si pichajú, serú a štia kade tade a to nikomu nevadí? Keď voláte kamkoľvek, tak jediná odpoveď je: "Riešime to", ale pritom sa nič nedeje, je to stále horšie a horšie."

Zdroj: FB abn

Tento príspevok aj s fotografiami vyvolal obrovskú diskusiu, do ktorej sa zapojil aj starosta MČ Vrakuňa Martin Kuruc, ktorý tvrdil, že ide o súkromný pozemok, takže mestská aj miestna samospráva má v tomto prípade zviazané ruky. Pán Peter Trojko v tejto súvislosti navrhol, aby sa obyvatelia Pentagonu skúsili dohodnúť s majiteľom pozemku a prenajali si ho. "Treba to oplotiť okolo celého Pentagonu, spraviť tam park a vstup iba pre obyvateľov s trvalým pobytom a zaplatiť strážnu službu, ktorá tam bude 24 hodín dohliadať. Myslím, že ak sa to rozráta medzi obyvateľov, tak to nemôže byť veľká položka na jednu domácnosť. A majiteľ pozemku bude určite rád, že sa zbaví problémov. Uzavreté súkromné štvrte sú vo svete úplne bežná vec." 

O problémoch v bytovke Pentagon a jej okolí vysielala už pred rokom reportáž aj spravodajská televízia TA3.

Pani Zuzana Mendl zase navrhla, aby sa pozemok vypratal a prípadne aj dala pokuta jeho majiteľovi za to, že umožnil to, aby tu asociáli svojou prítomnosťou obťažovali obyvateľov. "Verím, že potom by si to ten súkromník začal všímať, ale hlavne riešiť, lebo je to už neúnosné!" Starosta Vrakune však poukázal na to, že ani takéto riešenie nie je vôbec jednoduché: "Niekoľkokrát sme už vypratali tých majiteľov stanov a dali na nás trestné oznámenia za neoprávnené nakladanie s ich majetkom. Ako hovorím, je to veľmi tažké." Keď sa Martina Kuruca opýtali, ako by sa mal tento problém vyriešiť, tak načrtol dve možnosti - primátor by mohol povoliť výstavbu uzavretého parkoviska alebo by sa ten pozemok od súkromníka mohla samospráva odkúpiť.  

Tím Bratislavských novín sa bol dnes osobne na situáciu pred Pentagonom pozrieť a skutočne sme na priestranstve videli rozložený stan a pri ňom postávalo niekoľko osôb, ktorým sa naša prítomnosť s kamerou a fotoaparátom veľmi nepáčila. Vulgárne na nás pokrikovali, aby sme ich nesnímali. Nechceli sme hrotiť situáciu, tak sme urobili len zopár ilustračných záberov zdiaľky, ale zároveň sme si uvedomili, že bývať v susedstve týchto asociálov nemusí byť vôbec príjemné. A prichádzať s nimi do priameho kontaktu či nebodaj konfrontácie by mohlo byť  znamenať zbytočné riziko i potenciálne nebezpečenstvo, nakoľko muži, ktorí sa tu nachádzali, sa prejavovali dosť agresívne.

Ľahké to nemá ani starosta MČ Vrakuňa Martin Kuruc. "Mestská časť približne pol roka platila súkromnú bezpečnostnú službu, čo stálo približne 50-tisíc eur, nakoľko sa 24 hodín denne striedali dvaja pracovníci, ale obyvatelia Pentagonu mi napísali, že to boli vyhodené peniaze, pretože tá SBS nič nerobila," posťažoval sa. O tom, že výjazdy štátnej polície do tejto lokality sú takmer každodennou záležitosťou, hádam ani nemá zmysel písať. 

Zdroj: mh

Zaujalo nás aj to, že skupinka ľudí bez domova mala ku stanom provizórne natiahnutý elektrický prúd. Drôty viedli do jedného z okien bytovky, v ktorej má svoju kanceláriu aj OZ Odyseus, ktoré sa stará aj o narkomanov z okolia Pentagonu. Zatelefonovali sme štatutárnej zástupkyni OZ Odyseus Mgr. Dominike Jašekovej, ktorá však vylúčila možnosť, že by elektrinu brali z ich kancelárie. "Určite nie. My ju máme uzatvorenú a zabezpečenú." Pravdepodobne sa teda dohodli s niektorým z miestnych obyvateľov. Aj starosta nám potvrdil, že nejde o nelegálny odber.  Ten na zhoršenú situáciu pred Pentagonom upozorňuje políciu každý týždeň listom, nakoľko on sám už je často bezradný."Jedine oni môžu zákonným spôsobom zasiahnuť, aj to len v prípade, že dochádza k trestnej činnosti alebo narušovaniu verejného poriadku." Teda v prípade, že tam nejakí ľudia sedia či ležia na tráve alebo len tak postávajú, tak ich odtiaľ bez dôvodu policajti vyhnať nemôžu...     

(ars)     

     

Páčil sa vám článok?