Výrub na Kollárovom námestí: Staré Mesto podalo trestné oznámenie, spoločnosť Parking House porušenie zákona odmieta

29.2.2024
0

Zdroj: MÚ Staré Mesto

Páčil sa vám článok?

Mestská časť Bratislava-Staré Mesto podala v stredu 28. februára na okresnú prokuratúru oznámenie o podozrení zo spáchania trestného činu. Podanie sa týka parku na Kollárovom námestí, konkrétne stromov a kríkov, z ktorých boli viaceré odstránené. Informovala nás o tom hovorkyňa mestskej časti Veronika Gubková. Spoločnosť, ktorá zeleň odstránila, to však vidí úplne inak.

O ďalšej manipulácii so zeleňou sa mestská časť dozvedela od občana, na miesto vyslala pracovníka, ktorý situáciu zdokumentoval.

Starosta Starého Mesta, Matej Vagač, tvrdí, že ide o bezprecedentnú situáciu: “Dnes sme zistili, že niekto svojvoľne a bez povolenia správcu zelene, ktorým je Staré Mesto, odstránil množstvo vzrastlých kríkov a stromov z Kollárovho námestia.”

Podľa starostu bola mestská časť, ako aj jej orgán ochrany prírody, obídená, stromy a kríky vykopávali bagre. Kde sa v súčasnosti odstránená zeleň nachádza, mestskej časti nie je známe. Stromy boli podľa mestskej časti označené štítkami Starého Mesta, ktoré sa o ne staralo, evidované sú aj na mape zelene, ktorú mestská časť od roku 2022 vedie.

Ako vysvetľuje hovorkyňa, pri akomkoľvek nakladaní so stromami, vrátane presádzania, musí mať vykonávateľ povolenie správcu zelene aj odborného orgánu ochrany prírody a krajiny. “Aj stromy, ktoré chcete presadiť, musia prejsť štandardným a transparentným výrubovým konaním. Vtedy orgán ochrany prírody určí, čo sa môže s ktorými stromami stať, aká je ich hodnota, následná starostlivosť, do výrubového konania sa môžu zapojiť iní účastníci a podobne. V tomto prípade vykonávateľ žiadne také povolenie nemá,” zdôrazňuje starosta.

Zdroj: ms

V súčasnosti tu už po odstránených stromoch a kríkoch niet ttakmer žiadnej stopy

​Mestská časť na nutnosť súhlasu správcu zelene s jej nakladaním mqla upozorniť aj stavebníka Parking House a.s., stalo sa tak ešte začiatkom februára. Napriek tomu sa pred dvoma týždňami začali na stromoch a kríkoch realizovať orezy, ku ktorým sa spoločnosť prihlásila. “Dňa 6. februára si spoločnosť prebrala list, kde sme ich jasne upozorňovali na to, že správcom zelene na Kollárovom námestí je MČ Bratislava-Staré Mesto a memorandum, ktoré kedysi podpísali s mestom, ich nijako neoprávňuje na nakladanie s našimi stromami. Vedeli o tom a napriek tomu spravili takéto drastické zásahy,” hovorí Vagač, ktorý na miesto volal dva dni po sebe políciu.

Ako dodáva Gubková, spomínané memorandum podpísal developer s mestom ešte v roku 2020 bez vedomia a súhlasu mestskej časti, ktorej bola verejná zeleň, lavičky a chodníky nachádzajúce sa na Kollárovom námestí pred vyše 30 rokmi zverené. Až po dvoch rokoch, v roku 2022, hlavné mesto zažiadalo mestskú časť o odzverenie pozemkov, návrh však neprešiel staromestským zastupiteľstvom. Mesto vzápätí návrh stiahlo, čo podľa starostu potvrdzuje súčasný právny stav.

FOTOGALÉRIA:

Krátko po orezoch prišlo na rad odstraňovanie kríkov a stromov a mestská časť podnikla niekoľko právnych krokov. Starosta zažiadal aj o neodkladné opatrenie, pri ktorom majú súdy 30 dní na vyjadrenie. Kollárovo námestie sa teda stáva hrou o čas. “Ako štatutár mestskej časti robím všetky kroky pre to, aby som chránil majetok obyvateľov Starého Mesta. Podali sme podnet na okresný úrad, podnet na preventívne a nápravné opatrenie a po zisteniach z dnešného dňa aj podnet na Slovenskú inšpekciu životného prostredia a trestné oznámenie.”

Na výrub či presadenie zelene musí mať vykonávateľ, nech je to ktokoľvek, súhlas dotknutých orgánov. Parking House a.s. sa podľa mestskej časti v minulosti pokúšala získať výrubové povolenie na stromy na Kollárovom námestí trikrát. Ani raz neuspela, jedno z konaní zamietol až Najvyšší súd. Zeleň a stromy nachádzajúce sa v parku na Kollárovom námestí patria do správy Starého Mesta od roku 1991, k zvereniu prišlo zverovacím protokolom.

Oznámenie o podozrení zo spáchania trestného činu mestská časť ohlásila aj policajtom, ktorí na mieste so starostom zdokumentovali vecný stav. Trestný čin mestská časť deteguje v ohrození a poškodení životného prostredia, v porušovaní ochrany stromov a krov a nakoniec aj v poškodzovaní cudzej veci.

Zdroj: ms

V súčasnosti tu už po odstránených stromoch a kríkoch niet ttakmer žiadnej stopy.

O stanovisko sme požiadali aj spoločnosť Parking House. Tá vidí problém úplne inak ako Staré Mesto. 

"Na Kollárovom námestí nejde o výrub ale o presádzanie stromov a na toto disponujeme všetkými potrebnými právnymi titulmi, pričom kategoricky vylučujeme, že by z našej strany došlo k akejkoľvek nezákonnej aktivite. Naopak, posledné kroky MČ vnímame ako pokračovanie pretrvávajúceho nezákonného, šikanózneho a diskriminačného administratívneho obťažovania pod vedením voči projektu zaujatého starostu, ktorý je o.i. účastníkom všetkých konaní týkajúcich sa tohto projektu a ktorý svojim nezákonným konaním exponuje vlastnú MČ hrozbe uplatnenia nárokov na náhradu škody vo veľkom rozsahu," reagoval na naše otázky predseda predstavenstva spoločnosti Parking House Michal Maštena.

Spoločnosť sa podľa neho vždy správala v súlade s právom a posledné kroky mestskej časti považuje za svojvoľné, nezákonné a závažný zásah do jej práv a oprávnených záujmov. "Budeme sa brániť všetkými prípustnými právnymi prostriedkami – a to vrátane podnetu na prešetrenie skutočností nasvedčujúcich tomu, že došlo k spáchaniu viacerých trestných činov, o.i. aj k zneužívaniu právomocí verejného činiteľa," dodal Maštena.

Realizáciu samotného projektu výstavby táto skutočnosť podľa neho žiadnym spôsobom momentálne neovplyvňuje a do objasnenia situácie budú pokračovať v ďalších prípravných úkonoch.

(ms)

Páčil sa vám článok?