Vianočné trhy v Bratislave: Prekvapili ceny, ale aj jedna super novinka

25.11.2023
0

Zdroj: ac

Páčil sa vám článok?

V centre hlavného mesta je opäť rušno, vianočné trhy na Hlavnom aj Hviezdoslavovom námestí lákajú množstvo ľudí, ktorí si chcú užiť sviatočnú atmosféru. Tentoraz budú fungovať až do Silvestra, ale to je len jedna dobrá správa. Potvrdili sme si, že nápadov, ktoré potešia, je viac. Pozreli sme sa aj na ceny niektorých špecialít, nájdete ich v závere článku.

Bratislavské Vianoce sa oficiálne začali v piatok, keď sa na Hlavnom námestí rozsvietil vyzdobený strom, dvanásťmetrový smrek, ktorý takmer štyridsať rokov rástol v Karlovej Vsi. Stánkov je tu viac ako stovka a ľudí okolo nich plno už predpoludním (otvárajú sa o 10. hodine). Novinkou tohtoročných trhov v centre Bratislavy je špeciálna Prívetivá zóna, vytvorená na Primaciálnom námestí. Môžete si tu oddýchnuť a vychutnať sviatočnú atmosféru mimo ruchu trhov, ale zároveň uprostred diania. Výborným nápadom, ktorý poteší najmä rodičov s deťmi, je však iná novinka, a to na Hviezdoslavovom námestí.

Zdroj: ac

​V Prívetivej zóne na Primaciálnom námestí si môžete vydýchnuť od ruchu trhov.

Okrem vianočných stánkov a street food zóny, ktorú vytvorili na Hviezdoslavovom námestí tiež po prvý raz, tu nájdete  Rodinnú zónu. Je bezpečným a zábavným priestorom pre deti, ktorý sa začína pri šmykľavke a pokračuje cez bludisko z „vianočných“ stromčekov až do Starého Mestečka s drevnými domčekmi. Rodinná zóna má pripravený aj osobitný program, napríklad v spolupráci s Bibianou čítanie pre deti alebo divadlo. Škoda, že aj tento rok chýba klzisko – dôvodom je podľa starostu Starého Mesta Mateja Vagača fakt, že udržiavanie ľadovej plochy je aj vzhľadom na počasie finančne čoraz náročnejšie.

Zdroj: ac

​Rodinná zóna na Hviezdoslavovom námestí je plná detí, baví ich najmä šmykľavka.

Príjemnejšou správou je, že ceny typických špecialít ako cigánska, zemiaková placka, rovnako punč alebo varené víno sa oproti vlaňajšku veľmi nezmenili, iné nás však naozaj zaskočili. Napríklad chlieb s masťou a cibuľou, ktorý nestál vlani viac ako 2,50 €, sme tentoraz videli až za 3,50 €. O euro drahšie kúpite vo viacerých stánkoch aj kapustnicu - namiesto 5 €  zaplatíte 6 €, lacnejšiu sme nenašli, a pripravená v chlebe stojí dokonca až 8 €. No a slivková parená buchta, ktorú vlani predávali za 4,80 €, stojí dnes 6 €. Pravda, záleží aj na hmotnosti i „vylepšení“ konkrétnej pochúťky. Rekordérom v cenovom raste je podľa našich zistení grilovaná klobása: kým vlani stála 5,50 € až 6,50 €, teraz si predajca v jednom stánku pýta za klobásku, pri ktorej uvádza hmotnosť 100 gramov, 8 €, a ďalší v druhom stánku až 10 € - ten však hmotnosť neprezradil.

Zdroj: ac

​V Rodinnej zóne je aj takéto Staré Mestečko.

Pozrite si orientačné ceny vybraných jedál a nápojov

Varené víno, 2 dl: 2 € - 3 € biele, červené, 3,50 € malinové, vanilkové, 4 € slivkové, ríbezľové

Nealko punč, 2 dl: 2 € - 3,50 €

Punč, 2 dl: 3 € - 4,50 € vianočný, 4 € čerešňový, 4,50 € - 5 € turbo, 7 € diabolský

Medovina, 2 dl: 3,50 € - 4 €

Kapustnica: 6 € - 6,50 € s klobásou, 8 € v chlebe

Cigánska v žemli: 7 € - 8 €

Zemiaková placka: 5 € za 330 g, 4,50 € - 4 € za 250 g, 4 € za 200 g

Lokša: 1,80 € - 2,50 € mastená, 2,50 € - 3,50 € maková, 3 € - 4,50 € s husacou pečeňou, 6 € s kačacím mäsom

(ac)

Páčil sa vám článok?