Na petržalský panelák sa vrátilo umelecké dielo z 80-tych rokov 20. storočia

25.11.2023
0

Zdroj: MÚ Petržalka

Páčil sa vám článok?

Panelák na Námestí hraničiarov v bratislavskej Petržalke opäť zdobí umelecké dielo z čias socializmu, konkrétne maľba Jána Ilavského Mierová pieseň. Tá zdobila panelák v 20. storočí, no neskôr zmizla pod vrstvou zateplenia. Teraz je vďaka nadšencom histórie na svojom pôvodnom mieste opäť.

Ako priblížila na sociálnej sieti petržalská samospráva, celkovo osem panelových domov Petržalky v osemdesiatych rokoch 20. storočia zdobili umelecké diela. Boli naplnením tzv. Hlavy V, ktorá prikazovala vyčleniť isté percento rozpočtu stavby na umelecké dielo, ale mali aj praktický význam – v panelákovej džungli slúžili ako estetické orientačné body. Neskôr však pskončili ukryté pod nánosom zateplovacej vrstvy.

"O ich znovuzrodenie sa po prvýkrát pokúsil Martin Kleibl z OZ Konduktor Petržalka, ktorý so svojimi pomocníkmi vzbudil život v maľbe Mier na Osuského 1 už v roku 2015 a o osem rokov neskôr si povedal, že prečo si to nezopakovať napríklad na Námestí hraničiarov s dielom Jána Ilavského. I vyzbieral potrebné peniaze vo výzvach a transparentnej zbierke, do ktorej sa zapojilo aj mnoho z vás, zohnal si tím rovnako nadšených ľudí, ktorých neodradili ani negatívne meteorologické podmienky a počas desiatich dní vdýchli život stratenej maľbe Mierová pieseň," priblížila samospráva.

Zdroj: MÚ Petržalka

Obnova maľby Mierová pieseň.

Zdroj: MÚ Petržalka

Obnovená maľba na paneláku.

(ms)

Páčil sa vám článok?