Všimli ste si? Na Hodžovom námestí sú už nové kvetináče, pribudli i stromy, ale len dočasne

13.3.2022

Zdroj: ac

Páčil sa vám článok?

Práce na revitalizácii Hodžovho námestia sú v plnom prúde, robotníci sa činili aj včera, hoci bola sobota. V niektorých nových kvetináčoch sú už vysadené mladé stromy, ide však o dočasné riešenie. Zásadná rekonštrukcia príde až po architektonickej súťaži a tá je len v príprave. Ak sa pýtate, prečo sa teda míňajú peniaze na provizórium, mesto má jasnú odpoveď.

Keďže príprava a následná realizácia komplexnej obnovy Hodžovho námestia potrvá niekoľko rokov, bratislavský magistrát sa rozhodol urobiť aspoň dočasné úpravy. Stav tohto významného verejného priestoru v centre mesta totiž vyhodnotil ako neudržateľný – betónové obruby pôvodných kvetináčov sa rozpadávali, takže zeleň v nich nemala priestor na kvalitný rast, poškodená je i dlažba, cez dlažbové podložie zateká do podchodu...

„Už na jar zrealizujeme spolu s Metropolitným inštitútom Bratislavy na námestí sadu jednoduchých zlepšení, vďaka ktorým budeme môcť toto námestie plnohodnotne a bez hanby využívať aj v čase, kým prebehne veľká, komplexná revitalizácia na základe architektonickej súťaže,“ avizovalo v januári hlavné mesto práce, ktoré sú dnes v plnom prúde. Hodžovo námestie, kadiaľ denne prejdú stovky ľudí, sa má zmeniť na reprezentatívnejší a príjemnejší pobytový priestor.

Projekt je súčasťou programu Živé miesta, o čom informuje aj tabuľa priamo na mieste. Rozpadávajúce sa betónové obruby sú už preč, nahradili ich vysoké mobilné kvetináče z umelého materiálu, v niektorých sú už vysadené mladé stromy.

Zdroj: ac

Do mobilných kvetináčov už sadia nové stromy.

V mobilných kvetináčoch má byť dohromady 90 stromov - javory, muchovníky, hraby, liesky turecké, jaseňovce, ambrovníky, ako aj trvalková zeleň. Na rozdiel od predchádzajúcej nízkej zelene by mali stromy poskytnúť na otvorenom priestore ľuďom viac tieňa. V rámci jednoduchých dočasných úprav je v pláne tiež oprava poškodenej dlažby a doplnenie mobiliáru – pribudne 30 dizajnových bratislavských lavičiek a 10 odpadkových košov.

Zdroj: ac

Zdevastované betónové obruby sú už preč.

Pýtate sa, prečo mesto míňa peniaze na dočasné riešenie? Primátor Matúš Vallo to zdôvodnil v diskusii na sociálnej sieti aj tým, že rozpadávajúce sa záhony by sa v každom prípade museli odstrániť, takže námestie by zostalo prázdne. Zároveň pokladá takéto riešenie za ekonomické, keďže mobilné kvetináče so stromami sa môžu po komplexnej revitalizácii presunúť do inej lokality, čiže ich hodnota sa opakovane využije.

Zdroj: ac

​Robotníci pracovali aj v sobotu. 

Hodžovo námestie pred Prezidentským palácom získalo súčasnú podobu v roku 1981, keď sa sprevádzkovala mimoúrovňová križovatka s podchodom. Ako pripomína Metropolitný inštitút Bratislavy (MIB), námestie má výraznú osovú dispozíciu. Hlavná kompozičná os vychádza od paláca, a práve na tejto osi je umiestnená aj kruhová Fontána Planéta mieru. Hoci je časť priestoru pri zastávke MHD oplotená, k fontáne sa bez problémov dostanete, aj včera pri nej ľudia posedávali. Zároveň sa môžete pozrieť, ako práce postupujú, pohyb tu nie je obmedzený.

Zdroj: Magistrát Bratislava

Obnovené námestie na vizualizácii: Vysadené stromy poskytnú potrebný tieň.

(ac)

Páčil sa vám článok?