Zaujímavý projekt: Prejdite sa ulicami Starého Mesta, ktoré zbúrali pri výstavbe Mosta SNP

25.3.2021
0

Zdroj: Stratená dominanta strateného mesta

Páčil sa vám článok?

Viete, ako by vyzerala Vydrica či Rybné námestie, ak by v tejto lokalite nestál Most SNP? Ukazuje to unikátny projekt Stratená dominanta strateného mesta Tomáša Sterna a Židovskej náboženskej obce, nad ktorým prevzalo záštitu bratislavské Staré Mesto.

Vďaka stránke, ktorá vznikla v rámci projektu (predtým výstava Stratená dominanta strateného mesta), sa môžete prejsť po historických miestach, kde kedysi stávala neologická synagóga a na Rybnom trhu predávali svoj tovar trhovníci z blízkeho i ďalekého okolia Bratislavy.

Dominantou týchto priestorov bola popri Dóme sv. Martina určite neologická synagóga. Ako približuje na svojej stránke Ústredný zväz židovských náboženských obcí v SR, postavili ju v roku 1893 v maurskom štýle, typické pre ňu boli farebné obkladačky a dve veže na rohoch budovy. Jej autorom bol architekt Dionýz Milch, ktorý dostal zadanie od neologickej časti bratislavskej židovskej komunity, ktorá sa aj týmto chcela odlíšiť od konzervatívnej ortodoxnej židovskej obce.

Zdroj: Stratená dominanta strateného mesta

​Rybné námestie.

Počas vojny prestala synagóga plniť svoj pôvodný účel, po nástupe komunistickej vlády sa z nej stal sklad. V 60-tych rokoch 20. atoročia  prišlo k rozhodnutiu postaviť ďalší most spájajúci oba brehy Dunaja. Mostu (postavili ho v rokoch 1967 až 1972) padlo za obeť hneď niekoľko cenných historických pamiatok, jednou z nich bola i synagóga, takmer všetky domy na Židovskej ulici, časť Rybného námestia i domy na Žižkovej ulici. Bratislavské historické mesto sa týmto barbarským činom umelo rozseklo na dve časti a už iba tí starší obyvatelia si pamätajú, ako to v ňom vyzeralo pred výstavbou mosta.

Dnes sa týmito lokalitami môžete prejsť aspoň viruálne, ak si kliknete na tento link. Dozviete sa tu i zaujímavé informácie a uvidíte i pohľady na búranie vzácnej časti mesta.

(ms)

Páčil sa vám článok?