Dezorientovaní predavači: Skúšať topánky ľuďom nedovolili, hoci im to pripadalo absurdné

22.4.2020
0

Zdroj: Marián Dekan

Páčil sa vám článok?

V prvý deň platnosti nových opatrení predajne obuvi nedovoľovali skúšanie topánok, keďže hlavný hygienik Ján Mikas to na tlačovej besede ohlásil ako nepovolené. Až poobede hovorkyňa ÚVZ SR Daša Račková uviedla, že skúšanie obuvi v prevádzke nie je v opatreniach úradu zakázané. Prvý deň však panoval v predajniach chaos. Takto to tam vyzeralo.

„Nemáme žiadne detailné inštrukcie, čo s tou ´ vrátenou obuvou´ robiť,“ zhodovali sa predajcovia z Obchodnej ulice, ktorých sme oslovili. Zákaz skúšania obuvi im pripadal nezmyselný. Nevylučovali, že ak ho kompetentní neupravia, človek sú kúpi topánky, vezme ich za prvý roh, kde ich vyskúša a ak mu nesadnú, vráti sa do obchodu pre druhé. „Aký má toto zmysel?“ pýtali sa a mali pocit, že opatrenia sa zavádzajú bez toho, aby niekto vedel predpokladať dôsledky. Akoby sme fungovali systémom pokus-omyl a hasíme za behu to absurdné alebo nefunkčné, čo sa vyskytne....

Na Obchodnú ulicu, kde je viacero malých obchodov s oblečením a obuvou, sa život vracia len pomaly. Ľudí na ulici veľa nie je. Jednak sa prevádzky otvorili len dnes, jednak asi v tejto dobe nie je prioritou vrhnúť sa na obchody. Rozumnejšie je šetriť.

„Otvorili sme až okolo obeda, doteraz sme mali štyroch zákazníkov, kúpili si napríklad rúška, nikto oblečenie skúšať nechcel,“ hovoria dve predavačky z predajne Slovenky. Dnu môžu vzhľadom na metre štvorcové predajne vstúpiť len dvaja zákazníci. Upozornia ich, že výmena oblečenia nie je možná, takže ak si kúpite väčšie pyžamo, máte smolu. Najmä stáli zákazníci sa však informujú telefonicky, či sú už otvorení, takže v predajni dúfajú, že klientov pribudne.

Zdroj: Marián Dekan

V ďalšom obchode s oblečením sa pani predavačka len snaží zorientovať. „Najskôr by som mala povymieňať tovar zo zimného na letný,“ hovorí. Zákazníkov je len pár a nevylučuje, že ak to tak zostane, skrátia dobu predaja. V tomto kontexte sa jej zdá absurdný aj zákaz obslúžiť v predajni po jedenástej hodine seniora nad 65 rokov. V opatreniach ÚVZ sa totiž doslova píše: „S účinnosťou od 22. apríla 2020 do odvolania sa prevádzkovateľom prevádzok uvedených v písmene A) okrem bodu 3. a 11. (lekárne, očné optiky a čerpacie stanice, pozn. red.) a B) nariaďuje umožniť v dňoch pondelok až piatok v čase od 9:00 hod. do 11:00 hod. vstup iba osobám nad 65 rokov. V inom čase je osobám na 65 rokov zakázané tieto prevádzky navštevovať a týmto prevádzkam osoby nad 65 rokov obsluhovať.“ ZAKÁZANÉ! Je to vôbec právne v poriadku?

Navyše, žiadne detailné usmernenie z Úradu verejného zdravotníctva zatiaľ predajne s textilom nedostali, takže si len domýšľajú, že zákaz skúšania oblečenia je zrejme preto, že keď si ľudia prevliekajú veci cez hlavu, mohli by naň preniesť vírus z tváre. Dotýkať sa vystaveného tovaru však môžete. Veď ruky máte dezinfikované....     

Otvorený je už aj „čínsky trh“ na Jedlíkovej, ale ľudí tu zatiaľ niet.

Zdroj: Marián Dekan

V predajni Ozeta, ktorá predáva pánske obleky a topánky k nim, nájdeme dva smutné predavačky. „Viete si predstaviť kúpiť si sako, košeľu a nohavice bez toho, aby ste ich vyskúšali?“ pýtajú sa. Zdá sa im absurdné, že človek si oblek kúpi, doma vyskúša, vráti a oni ho vrátia na vešiak. „Aký zmysel má potom celý zákaz?“ Či vôbec zostanú za týchto podmienok otvorení, netušia. Ukážu to nasledujúce dni.

Zdroj: Marián Dekan

V Tatiana fashion predajni kupujú ľudia najmä spodnú bielizeň, ponožky, tričká, teda veci, ktoré netreba skúšať. Tie, ktoré treba, len zriedkavo. Predali už aj zopár párov topánok. Rovnako ako v ostatných predajniach však premýšľajú nad tým, či nemá väčší zmysel skúšanie povoliť a dezinfikovať topánky po skúšaní priamo v predajni.

V „Malom Baťovi“ na konci Obchodnej ulici je hádam najviac ľudí. „Stáli zákazníci. Vedia odhadnúť veľkosť, alebo si topánky priložia k podrážke a risknú to,“ hovoria nám predavačky. Ľudia sú vraj oboznámení s opatrením, väčšina o ňom vie, pár seniorom to bolo nutné pripomenúť, ale väčšina si kúpila len papuče. Rovnako ako ostatné predavačky, ani ony nerozumejú, čo je dôvodom zákazu skúšania obuvi, navyše, keď zákazník môže prísť a požiadať o ich výmenu, do sedem dní bez udania dôvodu. „Dúfame, že toto opatrenia prehodnotia, je nezmyselné. Počula som, že niekde to riešia tak, že na ponožku si navliekajú ďalšiu jednorazovú ponožku a topánky skúšajú tak,“ hovorí jedna z predavačiek. Ľudia si cestu nájdu... Možno si začnú skúšať topánky rovno pred predajňou...

Zdroj: Marián Dekan

Internetom kolujú celé manuály o rúškach, ako sa nedotýkať prednej časti, keď ho dávame dole, ako to látkové treba vyvariť a vyžehliť, tiež ako treba čistiť a dezinfikovať často používané predmety, ale dosiaľ žiadne informácie ohľadom rizikovosti nášho oblečenia a topánok. Rúška nosíme, aby sme chránili ostatných. Keď kašleme, vzduchom letia kvapôčky, ktoré môžu infikovať ľudí v okolí. Tieto kvapôčky môže zrejme zachytiť aj naše oblečenie. Oslovili sme Úrad verejného zdravotníctva na margo zákazu skúšania oblečenia a topánok. Je dôvodom najnovšieho opatrenia to, že ľudia by mali minimalizovať kontakt s oblečením, aby nedochádzalo k prenosu koronavírusu? Na reakciu čakáme. Správu budeme aktualizovať.

Zdroj: (in)

Páčil sa vám článok?