Z fasády špitála zmizli oblúky nad oknami

1.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Špitálska ulica pred Laurinskou bránou dostala pomenovanie podľa špitálov - nemocníc, starobincov a chudobincov, ktoré ju od stredoveku lemovali.

Stredoveký špitál svätého Ladislava museli po roku 1529 zbúrať, ale už v roku 1543 ho obnovili. Vydržal až do začiatku 19. storočia, keď schátrané stavby nahradili impozantnou novostavbou podľa projektu staviteľa Ignáca Feiglera (1791-1847). Ten predtým pracoval vo Viedni v ateliéri profesora architektúry Josefa Kornhäusela. Podľa nápisu nad vchodom do kostola objekt dokončili a vysvätili v roku 1830.

Kostol medzi dvoma nádvoriami pôvodne nemal mať vežu, ale bol zdôraznený len trojuholníkovým štítom v strede fasády. Interiér bol len vybielený a veľmi striedmo zariadený. Farebné okná a bohatšie zariadenie pridali až na konci 19. storočia a bohatšiu maľbu interiéru po prvej svetovej vojne. Nad hlavným oltárom je umiestnený pôvodný kvalitný obraz od maliara Ferdinanda Lütgendorfa, ktorý predstavuje apoteózu svätého Ladislava. Zaujímavý je interiér lekárne z dvadsiatych rokov 20. stor. s ojedinelou štukovou výzdobou klenebných pásov.

Na prelome 19. a 20. storočia stratil bývalý meštiansky špitál po výstavbe modernejších nemocníc svoje poslanie. Objekt sa neskôr používal ako nájomný dom, potom ho získal mužský mníšsky rád. Počas druhej svetovej vojny bolo priečelie mierne poškodené a narýchlo provizórne opravené. Pritom z nepochopenia významu zrušili slepé polkruhové oblúky nad oknami prvého poschodia, ktoré boli pre obdobie vzniku stavby typické, a ktoré budovu ozdobovali viac ako 100 rokov.

Pred pár dňami historickú fasádu opravili. Teda natreli novou farbou. Pôvodné riešenie fasády však neobnovili. K terajšej úprave sa sotva vyjadrovali pamiatkari. Bola tu možnosť odstrániť škodu a obnoviť pôvodnú Feiglerovu fasádu. Alebo je to zas len provizórium na ďalších päťdesiat rokov?

Štefan Holčík
FOTO - archív a Vladimír Mišauer

Páčil sa vám článok?