Ako vyzeral včerajší zásah hasičov na Hlavnom námestí? Na mieste boli už do 4 minút od nahlásenia

29.11.2018

Zdroj: HaZZ

Páčil sa vám článok?

Medzi verejnosťou kolujú informácie o tom, že bratislavskí hasiči sa pri hasení masívneho požiaru na Vianočných trhoch museli potýkať s viacerými prekážkami. Prvou bol problematický vjazd na Hlavné námestie, kde požiar vypukol a hovorí sa aj o nefunkčnom hydrante. Ako to teda naozaj bolo?

O včerajšom mimoriadnom zásahu bratislavských hasičov na Hlavnom námestí na Vianočných trhoch a ich postupe sme sa rozprávali s podplukovníkom Mariánom Bugárom, veliteľom Hasičského a záchranného úvaru hl. m. SR Bratislavy.

Zaujímalo nás, ako dlho trvalo uhasenie masívneho požiaru. Podľa jeho slov bola lokalizácia požiaru vykonaná do 45 minút od ohlásenia s tým, že zásah vrátane technickej časti, ktorou bolo zabezpečenie požiariska pre prácu vyšetrovateľov a expertíznej skupiny, ktorých úlohou je zistiť príčinu požiaru, trval viac ako sedem hodín. 

"Cesta na miesto udalosti prebehla štandardne s ohľadom na miesto udalosti, čo je v našom prípade pešia zóna - centrum s riadeným vjazdom a výjazdom. Vjazdy cez komunikácie boli sprístupnené mestskou políciou bez omeškania. Komplikovanejší vjazd majú najmä „väčšie kusy techniky“ ako cisternová automobilová striekačka, ale s ohľadom druh akcie Vianočných trhov s ním rátame, " povedal nám pplk Bugár, čím zároveň vyvrátil dohady, že hasiči mali problém dostať sa na námestie.

Pri príjazde sa niekoľko posádok riadilo pokynmi veliteľa zásahu. Prvá posádka bola na mieste do štyroch minút od vyhlásenia poplachu, k čomu treba prirátať čas ohlásenia na tiesňovú linku a samotné vyhlásenie poplachu (spolu cca do 3 minút). Cesta na miesto udalosti je rozdielna a vždy závisí od rôznych parametrov (presné miesto – centrum s pešou zónou, poveternostná situácia, hustota dopravy). Dodal, že do uvedenej lokality maju hasiči príjazdy spravidla v intervale 7-9 minút od začiatku ohlasovania udalosti.

Čo sa týka problematického hydrantu, za "hydranty" je zodpovedná vodovodná sieť BVS, nakoľko sú v ich správe a HaZZ nie je kompetentné do ich rozvodu zasahovať. Použitie zariadenia BVS vykonávajú len v rozsahu zásahovej činnosti pri využití oprávnenia príslušníka HaZZ, čo znamená, že hasiči nemajú úplne presné informácie o sústave zariadení BVS. V praxi to teda znamená, že používajú všetko s označením (Hydrant).

"Pri včerajšom požiari sme vodu z „hydrantu“ nepotrebovali, nakoľko sme si dostatočnú zásobu doviezli v zásahovej technike, ale veliteľ zásahu v zmysle zaužívaných štandardných postupov vydal pokyn na dohľadanie „hydrantu“. Pri 3 pokusoch o sprevádzkovanie zariadenia pod poklopom označeným ako hydrant to bolo neúspešné. V prípade potreby by sme použili overený „hydrant“ v blízkosti rohu Kostolnej ulice, Hlavného námedtia a Františkánskeho námestia," dozvedeli sme sa od podplukovníka Bugára.

(nc)

Páčil sa vám článok?