Zlyháva výťah, alebo aj technik? Ružinovskí seniori sú celé dni uväznení v bytoch

29.11.2022

Zdroj: Google Maps

Páčil sa vám článok?

Nepochopiteľný problém musia opakovane riešiť obyvatelia bytovky na Šándorovej ulici v bratislavskom Ružinove. Od minulého týždňa im nefunguje výťah, takže najmä starší seniori sa len s ťažkosťami dostanú k lekárovi či do obchodu. Vyslaný technik vraj najskôr nevedel nájsť chybu, napokon síce výťah spojazdnil, ale po pár hodinách je opäť pokazený.

Na problém nás upozornil čitateľ Andrej Chudý zo Šándorovej ulice, ktorý posledné dni nerieši nič iné, len komunikáciu so správcom bytovky a servisnou firmou v Bratislave, najnovšie sa dokonca z bezradnosti obrátil priamo na generálnu riaditeľku z výrobnej firmy v Spojených štátoch amerických – odpovedala obratom, že prípad preveria. „Je totiž nepochopiteľné, že za takmer týždeň nám nedokázali opraviť v podstate ešte nový, približne trojročný výťah. Podotýkam, že tu býva veľa seniorov, napríklad na siedmom poschodí 85-ročná pani. Pre ňu je fyzicky nezvládnuteľné ťahať tašku s nákupom po toľkých schodoch,“ hovorí Ružinovčan. „Najmä seniori na vyšších poschodiach sú uväznení v bytoch, keďže nemáme druhý výťah.“

Vysvetľuje, že s týmto typom výťahu mali nedávno veľký problém aj vo vedľajšom vchode. Dvere kabíny na štvrtom poschodí sa zasekávali, nedali sa otvoriť, dokonca raz v kabíne uviazla rodina s bábätkom – deň po obhliadke technikom! Viackrát vraj bolo potrebné ľudí z výťahu vyslobodzovať. Technici síce prichádzali, ale tá istá porucha sa dookola opakovala. Trvalo celé mesiace, kým ju servisná firma definitívne odstránila. Najnovšie sa však v bytovke opäť objavil oznam, že výťah nefunguje...

Zdroj: čitateľ

​Výťah nefunguje už takmer týždeň.

Na pokazený výťah vo svojom vchode nás Andrej Chudý prvýkrát upozornil v piatok minulý týždeň, to už desiatky obyvateľov tretí deň šliapali hore-dole po schodoch pešo, technici vraj nevedeli identifikovať poruchu. Vtedy bol však presvedčený, že v priebehu víkendu bude výťah funkčný. Podarilo sa to až v pondelok, ale len na pár hodín. Keď v utorok výťah opäť nejazdil, pánovi Chudému došla všetka trpezlivosť. „Je to výsledok neprofesionálneho prístupu servisnej firmy, a zároveň hazard s našou bezpečnosťou. Na problém som preto upozornil nielen Slovenskú obchodnú inšpekciu, ale takisto políciu, veď ide aj o ohrozenie zdravia hlavne seniorov, z ktorých jedna pani je na invalidnom vozíku a je úplne odkázaná na pomoc iných. Bez výťahu nemá šancu dostať sa z bytu. Pracovník polície mi vzhľadom na závažnosť veci navrhol podať v tejto súvislosti oznámenie,“ hovorí rozhorčene.  

O stanovisko sme požiadali vedúceho servisného strediska  OTIS Výťahy Adama Chrapka, ktorý nás ubezpečil, že problém prešetrujú. Keď získame konkrétnejšie informácie,  doplníme ich do článku.

(ac)

Páčil sa vám článok?