Šikovní chlapci: Študenti z Petržalky vytvorili virtuálnu „vizitkáreň“

14.3.2023
0

Zdroj: Sodehal

Páčil sa vám článok?

„Deväťdesiat percent vizitiek skončí do týždňa v koši bez toho, aby boli vôbec užitočné. Ročne sa vo svete vyhodí 9 miliárd papierových vizitiek!“ prezrádza Adam Drdoš jednu z motivácií, prečo sa tím študentskej firmy Sodehal, v ktorej je prezidentom, rozhodol vytvoriť aplikáciu Vizify, akúsi digitálnu knižnicu pre všetky vaše vizitky.

Keď smerujem do Strednej priemyselnej školy elektrotechnickej na Hálovej ulici, kde má Sodehal základňu, o študentských firmách neviem nič. Oslovil ma Jakub Kubina z oddelenia marketingu a mne ako prvá napadla otázka: „To už 17-roční stredoškoláci robia biznis a zarábajú peniaze vo virtuálnom priestore?“ Odpoveď je áno, prinajmenšom sú na najlepšej ceste.

Ako reálne podnikanie

Vítajú ma štyria z pätnástich zamestnancov. V snahe zorientovať ma, vysvetľujú, že SPŠE Hálova otvára každý rok 3-4 triedy v odbore – IST – informačné a sieťové technológie. Tých najtalentovanejších na programovanie, teda vytváranie vlastných aplikácií a hier, zoskupili v treťom ročníku do jednej výberovej menom OpenLab. „Všetci v triede sme ambiciózni, mnohí si už vedia popri škole aj zarobiť,“ hovorí mi Adam Drdoš. A polovica z tejto triedy založila na jeseň minulého roka študentskú firmu pod garanciou učiteľky aplikovanej ekonómie Mariany Veličovej. Vytvorili stanovy, podnikateľský plán a zapísali sa do obchodného registra neziskovky Junior Achievement Slovensko, ktorá projekty študentských firiem zastrešuje a každý rok vyhlasuje aj firmu roka.

V miestnosti, kde na Hálovej sedíme, sa jedna zo stien pýši diplomami predchodcov Sodehalu. Študentským firmám ju poskytuje škola, rovnako ako dotáciu dvoch vyučovacích hodín týždenne, kedy päťčlenný vývojársky tím aplikáciu vytvára. „Aktuálne s ňou finišujeme, takže neraz sme v škole do pol šiestej večer,“ hovorí viceprezident pre financie Jakub Markovič. Je zodpovedný za finančný plán ročného projektu, ktorý bude ukončený v júni vyplácaním akcionárov aj s dividendami. Akcionármi sa mohli stať študenti, učitelia aj rodičia, jedna akcia mala hodnotu 5 eur a predalo sa ich 100. To bol vstupný kapitál Sodehalu, ktorý však zväčšili aj vďaka prevádzkovaniu školského bufetu alebo organizáciou filmových podujatí pre študentov.

Zdroj: Sodehal

Virtuálna vizitkáreň v mobile.

Reálne peniaze totiž potrebovali napríklad na to, aby si zaplatili doménu. Vytvorili si totiž stránku sodehal.com, na ktorej svoju aplikáciu promujú. Oddelenie marketingu obhospodaruje sociálne siete a aktuálne rieši reklamný spot aj dohodu s Google Play a AppStore, aby sa tam ich appka objavila. A každý mesiac musia vyplatiť aj zamestnancov. Všetci dostávajú výplaty, hoci je to zatiaľ len 30 centov na hodinu. Na záver musí všetko sedieť do bodky, pretože budú mať aj daňovú kontrolu. Ukazujú mi hrubý šanón so zmluvami, faktúrami, desiatky dokumentov... je to verné ako v reálnej firme. A zmysel je jasný. Vyskúšať si reálne podnikanie.

Chcú ju ponúknuť firmám

Väčšina študentských firiem sa prezentuje fyzickými produktmi. V Sodehale sa rozhodli byť odlišní, a preto si vybrali digitálny projekt. Je eko, s cieľom odľahčiť prírodu a užívateľsky užitočný. Sami určite viete, ako občas márne hľadáte kontakt či vizitku, ktorú ste dostali. „Vo Vizify môžete vizitky zdieľať pomocou QR kódu, NFC alebo linkov, viete si vybrať ich dizajn, môžete si ich rozdeľovať do skupín,“ vysvetľuje mi Adam Drdoš. „Bude dostupná bezplatne a budeme sa ju snažiť ponúknuť aj veľkým slovenských firmám ako nástroj networkingu vo firme,“ dopĺňa ho viceprezident pre marketing Marcel Michaliak.

Tento študentský Startup (začínajúci projekt ,pozn. red.) má podľa Sodehalu aktuálnu hodnotu 4-6-tisíc eur. Vytvorili ho so vstupných kapitálom 500 eur a, samozrejme, by boli radi, keby sa ujal. Podstatnú spätnú väzbu budú mať už 28. marca na veľtrhu študentských firiem, kde budú súťažiť vo viacerých kategóriách. Majú veľké ambície, radi by boli lepší ako doteraz najlepší z Hálovej, ktorí skončili na druhom mieste. Víťaz postupuje do európskeho kola a aj preto sa v Sodehale rozhodli, že sa budú prezentovať v angličtine.

„A čo vlastne znamená Sodehal?“ pýtam sa na záver. „Názov, to bola posledná vec, na ktorú sme mysleli,“ smejú sa. Takže pre poriadok: Sodehal je skratka pre Software and Development Hálova. Ktovie, možno o nich ešte budete počuť.

(in)

Páčil sa vám článok?