Ukrajinské deti tie slovenské zo škôlok nevytlačia, tvrdia mestské časti

21.7.2022
0

Zdroj: TASR - Roman Hanc

Páčil sa vám článok?

Deti odídencov z Ukrajiny tie slovenské z materských škôl (MŠ) od septembra nevytlačia a miesto im v nich a ani v školách neberú. Potvrdili to z viacerých mestských častí Bratislavy.

Riaditeľka komunikačného oddelenia na Miestnom úrade Ružinov Tatiana Tóthová uviedla, že tieto deti nie sú prijímané, ale len zaraďované na časovo obmedzené obdobie. "A len v rámci dočasne povoleného núdzového zvýšenia kapacít," ozrejmila.  

V bratislavskej Rači evidujú na školský rok 2022/2023 prihlášky od 15 detí z Ukrajiny. "Od septembra by mala byť v Materskej škole Gelnická otvorená dočasná trieda pre tieto deti, aktuálne je to v procese riešenia," povedal referent komunikácie bratislavskej mestskej časti Rača Miroslav Vajs. Ukrajinské deti podľa jeho slov v tejto mestskej časti určite tie slovenské nevytláčali.

V najľudnatejšej mestskej časti, teda v Petržalke, po zápise do materských škôl skonštatovali, že mestská časť nemusí riešiť žiadne dilemy o prijatí či neprijatí petržalských, bratislavských, slovenských, ukrajinských ani akýchkoľvek iných detí. Kapacity jej materských škôl budú podľa slov hovorkyne Petržalky Márie Halaškovej dostatočné.

V bratislavskej Devínskej Novej Vsi bude chodiť do materských škôl len pár ukrajinských detí. V tomto školskom roku ich bolo desať, od septembra nastupujú do škôlok ďalšie tri deti bývajúce v tento mestskej časti. Uviedla to referentka mediálneho oddelenia mestskej časti Bratislava-Devínska Nová Ves Jana Martanovičová.

(TASR)

Páčil sa vám článok?