Vedeli ste? Na petržalský košer chlieb dozerá bratislavský rabín

13.6.2021
0

Zdroj: (mč)

Páčil sa vám článok?

Tradíciu košer pečenia chleba majú v Petržalke už 25 rokov. Raz do týždňa prichádza bratislavský rabín Baruch Myers do petržalskej pekárne, aby zapol elektrickú pec, v ktorej sa bude piecť košer chlieb podľa náboženských pravidiel kašrut.

V petržalskej pekárni vyrábajú košer chlieb, ale aj pečivo a chlieb bez tohto označenia. Pravidlá kašrutu pritom nedovoľujú, aby sa piekli v jednej peci súčasne. Použitie tej istej pece sa však nevylučuje. „Keďže majú len jednu pec a pečú v nej aj chlieb, ktorý nie je košer, musel som to skonzultovať s jedným mentorom, ktorý je veľkým odborníkom na kašrut a on mi povedal, že pec nemusí byť problém, ak sa medzi jednotlivými várkami vykóšeruje vysokou teplotou. Teda, ak po upečení jednej várky, necháte pec pustenú pri vysokej teplote, potom môžete vložiť várku s košér chlebom,“ vysvetľuje bratislavský rabín.

Čo je košer?

Košer je označením potravín a nápojov, ktoré spĺňajú židovské predpisy a stravovacie návyky. Dôvodom týchto pravidiel je nutnosť poslúchať boha a napodobňovať jeho sviatosť. Často sa používa argumentácia o hygiene, teda snahe vyhnúť sa rýchlo kaziacim potravinám a výchovné dôvody - pripomínanie židovstva. V skutočnosti ale práve tieto argumenty nie sú dôvodom existencie košer pravidiel.

Zdroj: (mč)

Na pulte košer chlieb spoznáte podľa certifikátu.

Bez éčok

Košer chlieb má pritom výhody aj pre každého spotrebiteľa. Na predajných pultoch dnes nájdete širokú ponuku chlebov. Po prečítaní zloženia, len poťažmo nájdete chlieb bez prídavných látok a éčok. Kóšer chlieb vyrobený v Petržalke je zložený z čistej múky, droždia a vody. „Nemôže obsahovať margarín, žiadne prídavné látky – éčka, živočíšne tuky,“ vysvetľuje Baruch Myers. Rabín preveruje aj suroviny a ich zdroje. Kontroluje napríklad, či múka je zaručene stopercentná a nie sú do nej pridané iné zmesi. „Ľudia si myslia, že každý chlieb je v poriadku, prišiel som však na to, že chlieb môže byť problémový. Už len preto, že obsahuje konzervačné látky, mono, tri glyceríny, čo je vedľajší produkt zo živočíšnych tukov, a to nie je košer. Taký chlieb by nemal konzumovať vegán ani vegetarián,“ dodáva Myers.

FOTOGALÉRIA:

Dlhá tradícia

Tradíciu košer pečenia chleba máme v Petržalke už 25 rokov. Ako vznikla? Rabín Myers sa začal vypytovať majiteľov, ako pečú chlieb a prišiel na to, že ich výrobky by zodpovedali košer pravidlám. Preveril pôvod surovín a technologický postup a odvtedy pekáreň môže používať certifikát rabína, ktorý dozerá na dodržiavanie pravidiel a symbolicky každý týždeň zapína pec.

(mč)

Páčil sa vám článok?