Petržalčanka Miriam dostala na bitcoinovú mapu chorvátsky ostrov Vir

15.2.2020

Zdroj: archív

Páčil sa vám článok?

Patrí medzi Petržalčanov, ktorí sa presadili vo svete. Miriam Kelečić odišla pred 11 rokmi do Chorvátska a dnes ju pozná celý ostrov Vir. V Petržalke nechala u svojich rodičov vtedy 16-ročného syna, ktorý odmietol opustiť domov, a tak ho „manažovala“ na diaľku. Napriek tomu, že to bol risk, dnes neľutuje.

Miriam vyrastala v Petržalke od roku 1979, od svojich piatich rokov. „Na základnú školu som chodila na Bierutovu, môj otec bol prvý prednosta Petržalky po Nežnej revolúcii,“ spomína. Keď tlmočila Chorvátom na Slovensku, nenapadlo jej, že raz to bude robiť naopak, podobnú pomoc poskytovať Slovákom v Chorvátsku. „Začiatky neboli ľahké, odídete od priateľov, na ktorých ste nemali čas, a odrazu vám chýbajú...“ hovorí Miriam. „Jediné šťastie bolo, že mojím priateľom sa stal môj manžel.“

Miriam pripúšťa, že so synom, ktorý zostal ako tínedžer v Petržalke, zariskovala, ale vraj sa to vyplatilo. „Vyrástol z neho samostatný zodpovedný človek, ktorý mi príde na Vir pomôcť kedykoľvek potrebujem,“ hovorí.

Na Slovensko sa za rodičmi a synom vracia pravidelne. Slávia spolu sviatky, narodeniny... „Vidím, ako sa Petržalka mení a mám pocit, že k lepšiemu. Fasády panelákov, potešila ma električka, evidujem pripravovanú nákupnú galériu.... Len niektoré cesty by sa zišlo opraviť. Na tie isté jamy narážam už roky. A škoda aj lunaparku. Ten mi chýba, ten k Petržalke patril, škoda, že ho neobnovili,“ zamyslí sa Miriam, ktorá svoju energiu aktuálne venuje propagácii chorvátskeho ostrova Vir. A to blogmi, sprostredkovaním kontaktov medzi prenajímateľmi apartmánov a Slovákmi, v lete organizovaním svadieb spojených s dovolenkou a aktuálne aj knihou Zaži Vir. Ostrov sa jej však podarilo presláviť aj vo svete, najmä v Ázii, a to tým, že umožňuje platby za ubytovanie v kryptomene. Keď si pozriete mapu, kde sa dá platiť bitcoinmi, Vir má najviac miest z celého Chorvátska. Práve vďaka Miriam.

„Keď som to zaviedla, televízne štáby si u nás podávali kľučky,“ smeje sa. Miriam dnes žije pol roka v Zagrebe a pol roka na Vire a tvrdí, že ostrov pozná lepšie ako mnohí domáci. „Po Vire som absolvovala hodinové prechádzky s dcérou Emkou v kočíku, navštevovala som domácich seniorov, počúvala ich príbehy a niektoré použila aj v knihe.... Skrátka, propagujem ostrov, ktorý milujem,“ hovorí a evidentne sa jej darí. Slovákom na Vire urobila dobrý imidž, majú ich tam radi. A platí to aj naopak. Kým pred 11 rokmi boli Slováci spomedzi návštevníkov ostrova na 12. mieste, minulý rok už na štvrtom. 

Oceňuje to nielen chorvátska vláda, ale aj samotní turisti najmä v krízových situáciách. Keď máte v cudzine problém, úraz, nehodu, potrebujete komunikovať s úradmi či nemocnicou a ste v šoku, vtedy vám príde veľmi vhod, obrátiť sa o pomoc na niekoho, kto hovorí vaším jazykom. A tak nečudo, že Miriamina facebooková stránka Dovolenka v Chorvátsku má dnes osemtisíc členov a stále ich pribúda.

„Niektorí chcú aktuálne informácie, ďalší dobré odporúčania a napokon sú takí, čo sa chcú vyhnúť nelegálnym prenajímateľom.“

A čo Miriam v Chorvátsku chýba? „Vinea, kofola, bryndza a dobrí majstri,“ smeje sa. Dodáva však, že vďaka dovolenkujúcim Slovákom a nadštandardným vzťahom, ktoré s nimi má, aj toto prestal byť problém.

ROZHOVOR: Slovenka žijúca v Chorvátsku Mirka Kelečic: "Slovákov uprednostňujú pred inými národmi"

Pred pár rokmi opustila Bratislavu a začala nový život s chorvátskym manželom, s ktorým má krásnu 5-ročnú dcéru. Ako žena v domácnosti sa rozhodla, že nebude sedieť a začne sa realizovať. Dnes plní sny dovolenkárom. Na ostrove Vir neďaleko historického Zadaru sprostredkováva ubytovanie od miestnych slovenským a už aj českým turistom. Sama na ostrove vlastní apartmánový dom. Ako si zvykala na nový domov? Ako ju prijali medzi seba Chorváti a čo si domáci myslia o našich dovolenkároch? Energická a večne pozitívne naladená Bratislavčanka Mirka Kelečic.

(in)

Páčil sa vám článok?