Čo treba robiť, ak ste objavili na balkóne alebo lodžii holubie hniezdo?

9.5.2021

Zdroj: karlovaves.sk

Páčil sa vám článok?

Holuby sa vyskytujú prakticky vo všetkých končinách Bratislavy. Sadajú nám na balkóny a lodžie a ak majú vhodné podmienky, rýchlo si vybudujú hniezdo. Ak spozorujete, že holub si vyberá práve váš balkón, neváhajte a zasiahnite. Holuby patria k rýchlym staviteľom hniezd. Postačuje im zopár konárov a hniezdo je hotové. Stačí chvíľka a v novom hniezde si nakladú vajcia. Čo s tým?

S príchodom teplých jarných týždňov sa stáva aktuálna aj téma holubov na sídliskách či v husto obývaných zónach. Ešte pred pár rokmi sa opticky zdalo, že holubia populácia napríklad v Karlovej Vsi zaznamenala útlm. Ale bolo to len na prvý pohľad. Ako zabrániť tomu, aby holuby neznečisťovali váš bytový dom alebo priamo balkón? Spomínaná mestská časť ponúka na svojej oficiálnej webovej stránke niekoľko praktických rád a informácií, ktorými ste možno nedisponovali...

Holuby si iba ťažko hľadajú svojich priaznivcov medzi majiteľmi bytov s terasami či balkónmi. Ich výkaly obsahujú kyselinu močovú, ktorá ničí betónové, vápencové a iné konštrukcie stavieb. Hniezda, v ktorých privádzajú na svet svoje potomstvo, sú semenišťom roztočov a parazitov.

Nevyužívané lodžie zatvorte!

Jednou z efektívnych metód, ktoré zamedzujú premnoženiu holubov, je sťaženie podmienok pre ich hniezdenie. Pri rodinných a bytových domoch ide predovšetkým o zamedzenie ich prístupu na balkóny, lodžie alebo povaly. Práve na týchto miestach s obľubou stavajú svoje hniezda.

Zdroj: FB Karlova Ves

​Pani Zuzana zbadala pokus o vybudovanie hniezda na balkóne a hoci sa holuba snažila sústavné odháňať, rušiť a odhadzovať nanosené konáriky, tak holubica napokon zniesla vajce len tak v rohu na koberec. Je to kruté, ale treba sa zbaviť aj toho vajca, lebo inak ho tam vysedí a vyliahne sa mladé holúbä, ktoré bude balkón považovať za svoj domov aj v budúcnosti...

Snažte sa ich odplašiť!

Pri zvýšenej mobilite holubov v okolí vášho obydlia sa vyplatí zainvestovať aj do elektronických plašičov. Pomôcť môžu aj klincové pásy, ktoré upevníte na parapety okien či po obvode balkónov. Kúpiť ich môžete v predajniach so záhradníckym sortimentom.

Nekŕmte ich!

Holuby lákajú aj miesta s prítomnosťou ľahko dostupnej potravy. Pre ich reguláciu je preto potrebné obmedzenie ich prístupu k uskladnenému domovému odpadu. Ich zámerné prikrmovanie preto pôsobí veľmi kontraproduktívne. Miestny úrad eviduje niekoľko sťažností na ľudí, ktorí holubov prikrmujú, napríklad vyhadzovaním potravy z balkónov.

Pozor na nich!

Samostatnú kategóriu predstavuje hygienické hľadisko. Práve to robí z holubov nepriateľov obyvateľov sídlisk. Holubí trus pôsobí neesteticky a má agresívny charakter voči stavebným materiálom. Holuby sú častými hostiteľmi vírusov kliešťovej encefalitídy a môžu byť nakazené trichomonádami a toxoplazmózou. Aj keď je na prvý pohľad takmer nemožné identifikovať chorých holubích jedincov, stále platí, že môžu byť prenášačom mikróbov, plesní, parazitov či alergénov.

(ts)

Páčil sa vám článok?