Vyriešené: Zabíjajúce zrkadlá z Botanickej záhrady zmizli

16.5.2019
0
Botanická záhrada

Zdroj: Marián Dekan

Páčil sa vám článok?

Nainštalované zrkadlá v Botanickej záhrade, do ktorých narážali vtáky, už odstránili. Bratislavské noviny a ich čitatelia opakovane upozornili na problém zomierajúcich operencov a nebolo to márne.

Veľké zrkadlové inštalácie svetovo uznávaného umelca Mateja Kréna boli výsledkom spolupráce Botanickej záhrady a Galérie mesta Bratislavy. Bohužiaľ, po ich osadení v priestoroch Botanickej záhrady začali zomierať vtáky, ktoré do zrkadiel narážali. Na problém sme upozornili, vedenie záhrady prisľúbilo zrkadlá odstrániť a už sa tak aj stalo.

Boli sme sa presvedčiť priamo na mieste, či nevhodne umiestnené zrkadlá z priestorov záhrady po ich prekrytí aj zmizli.Malo sa tak totiž stať do 15. mája. A je to naozaj tak, ako môžete vidieť na fotografii, zrkadlá sú už preč.

Na trávniku je ešte vidno stopy po odstránenej inštalácii:

Zdroj: Marián Dekan

​"Chceli sme diela umiestniť na miesto, kde by ich ľudia videli, a zároveň, aby komunikovali s prostredím, v ktorom sú umiestnené. Botanická záhrada sa nám videla ako ideálny priestor, ktorý žije, tak som to ponúkol riaditeľovi Botanickej záhrady. Našou ambíciou bolo obohatiť tento priestor o ďalšiu dimenziu. Je mi veľmi ľúto, že ten vtáčik tam zahynul," vysvetlil v rozhovore pre banoviny.sk riaditeľ Galérie mesta Bratislavy Ivan Jančár. 

(ms)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie