FOTO a VIDEO: Váš tip sme preverili: Pre „umenie“ v Botanickej záhrade zomierajú vtáky?!

26.4.2019
0
Zrkadlová inštalácia v Botanickej záhrade

Zdroj: lb

Páčil sa vám článok?

Ak ste posledné dni navštívili Botanickú záhradu, museli ste byť poriadne prekvapení. Po areáli medzi kvety a stromy rozmiestnili niekoľko obrovských zrkadlových plôch. Aj naša čitateľka nás upozornila, že sa jej to nezdá. Presvedčili sme sa na vlastné oči. A ako sme zistili, sú naozaj problémom! Veď posúďte sami.

„Ide o umelecké dielo Mateja Kréna a Galérie mesta Bratislava a inštalácia expozície ešte nie je z technických dôvodov dokončená. Akonáhle bude expozícia hotová, budeme vás informovať,“ napísal nám riaditeľ Botanickej záhrady RNDr. Jaroslav Bella.

V maili nás najskôr ubezpečoval, že toto „umelecké dielo“ bude inštalované na dva roky a vraj v maximálnej miere sú eliminované prípadné negatívne vplyvy na životné prostredie. Aktuálne však už pripúšťa jeho odstránenie.

Zrkadlové platne pripravené na inštaláciu:

Zdroj: lb

Na inštaláciu sú pripravené ďalšie panely:

Zdroj: lb

​Jeden zo zamestnancov nám prezradil, že nerozumie tomu, prečo sú zrkadlá v záhrade umiestnené, lebo vraj vtáky do nich narážajú a zomierajú.

Prešli sme sa po Botanickej záhrade a skutočne sme aj my našli uhynutého vtáka, ktorý ležal pod obrovskou zrkadlovou stenou.

Mŕtvy vták pod zrkadlom:

Zdroj: lb

​Kontaktovali sme aj Štátnu ochranu prírody. Pani na linke bola zhrozená a vysvetlila, že ochranári už roky vysvetľujú nebezpečnosť  sklenených a zrkadlových platní pre zvieratá a vtáctvo. Sľúbila, že kompetentní sa k problému čo najskôr vyjadria a stav preveria. Správu budeme teda aktualizovať.

Po týchto uinformáciách sa k problému sa opäť vyjadril riaditeľ záhrady. "Mrzí ma, čo sa stalo a oslovil som priamo umelca, aké opatrenia by sa dali v rámci diela zrealizovať. Vyskúšame nalepiť siluety dravcov resp. upevniť ich atrapy na rámy exponátov. Ak sa situácia nezlepší, diela budú stiahnuté," prezradil nám.

Ide o umeleckú inštaláciu Mateja Kréna:

Zdroj:

(lb)

Páčil sa vám článok?