POMOHLI SME! Väčšinu zrkadiel v Botanickej záhrade zakryli!

26.4.2019
0

Zdroj: ac

Páčil sa vám článok?

Zvíťazil zdravý rozum či tlak verejnosti?! Po tom, čo sme upozornili, že v Botanickej záhrade sú nainštalované obrovské plochy zrkadiel, do ktorých vrážajú vtáci a zomierajú, ľady sa pohli. Aj vďaka vašim komentárom a rozhorčeným reakciám. V tejto chvíli je väčšina zrkadiel prekrytých. Dokedy?!

Zrkadlové inštalácie umelca Mateja Kréna boli výsledkom „spolupráce“ Botanickej záhrady a Galérie mesta Bratislavy. Keďže reakcie riaditeľa záhrady boli vágne, oslovili sme vedenie galérie, či to považujú za dobrý nápad vzhľadom na umierajúce vtáctvo.

A tu je vysvetlenie. „Tieto diela boli nainštalované v Piešťanoch na letisku po dobu 8 mesiacov a nestal sa jediný prípad usmrtenia nejakého vtáka. Samozrejme sa to nedá vylúčiť, ako sa to aj teraz stalo. Stáva sa to, žiaľ, často pri obrovských sklenených budovách, na diaľniciach a podobne. Je mi ľúto, že sa to teraz stalo, lebo ide skutočne o svetovo známeho umelca, ktorý predstavoval svoju tvorbu vo svetových múzeách a galériách, o jeho diele sa písalo v New York Times a mnohých významných časopisoch. Je nositeľom viacerých medzinárodných významných cien,“ vysvetlil vo svojej reakcii pre Bratislavské noviny riaditeľ Galérie mesta Bratislavy Ivan Jančár.

Zdroj: ac

​Cieľom tejto inštalácie bolo podľa neho  prepojiť prírodu a umenie, vytvoriť nekonečný priestor a najmä poukázať na to, že v Bratislave nemusíme mať v exteriéri len gýčové plastiky, ale aj diela od skutočne významného umelca svetového mena.

Zdroj: ac

Po jeho telefonáte s riaditeľom Botanickej záhrady padlo rozhodnutie, že tieto diela sa prekryjú, aby neprišlo k podobnému prípadu. Podľa našich informácií uhynutých vtákov pod zrkadlami bolo viac ako jeden, ktorého sme my našli.

​„Ak sa nenájde iné vhodné riešenie, ktoré by zabránilo podobnému prípadu, diela budeme musieť odstrániť 15. mája, kedy sú objednané mechanizmy, ktoré mali inštaláciu dokončiť,“ dodal na záver riaditeľ galérie.

Zdroj: ac

Rovnako ako ochranári zo Štátnej ochrany prírody, ktorých sme upozornili na problém zrkadiel v Botanickej záhrade, aj Bratislavské noviny sa boli pozrieť, či zrkadlá sú skutočne prekryté. Tie, ktoré boli už osadené v prírode, prekryté boli. „Štyri obrovské platne zrkadiel, ktoré sú pripravené na inštaláciu, žiaľ prekryté nie sú,“ informoval nás ochranár Ján Kálavský priamo z Botanickej záhrady. Dodal, že volal s riaditeľom záhrady a požiadal ho, aby aj zvyšné bilboardy zrkadiel prekryli. Bol šokovaný, že vôbec niekto dovolil inštaláciu takýchto obrovských plôch zrkadiel do prírody.

Zdroj: ac

​Problém budeme sledovať aj ďalej.

(lb)

Páčil sa vám článok?