Umierajúce vtáky v Botanickej: Ochranári sú zhrození a žiadajú zrkadlá okamžite odstrániť!

26.4.2019
0

Zdroj: lb

Páčil sa vám článok?

Treba okamžite zasiahnuť, reagujú ochranári na situáciu v Botanickej záhrade, kde inštalovali ako umelecké diela veľké zrkadlá. Následok je však taký, že do týcho zrkadiel narážajú nič netušiace operence, ktoré následne zomierajú.

Expozícia umeleckého diela Mateja Kréna a Galérie mesta Bratislava, o ktorej sme vás dnes informovali, vyvolala obrovský rozruch. Ide totiž o zrkadlá, do ktorých narážajú vtáky. Presvedčili sme sa o tom na vlastné oči (na fotografii mŕtvy vták priamo pod zrkadlom) a o reakciu požiadali aj riaditeľa záhrady. "Mrzí ma, čo sa stalo a oslovil som priamo umelca, aké opatrenia by sa dali v rámci diela zrealizovať. Vyskúšame nalepiť siluety dravcov resp. upevniť ich atrapy na rámy exponátov. Ak sa situácia nezlepší, diela budú stiahnuté," povedal nám RNDr. Jaroslav Bella. Ochranári to však vidia oveľa naliehavejšie.

"Takéto zrkadlá sú veľmi nebezpečné. Je to pasca pre vtáky. Zrkadliace plochy, ako okná vyrobené zo skla, ktoré odráža obraz, sú preukázateľne zodpovedné za smrť miliónov vtákov vo svete. Tie vtáky nerozlišujú rozdiel medzi skutočnými stromami, konármi, krajinou a jej obrazom v zrkadle, takže narážajú často do takýchto plôch, zraňujú sa a hynú. Zbytočne takto umierajú milióny chránených živočíchov. Problém sa zhoršuje v závislosti od lokality, sezóny roka, napr. najhoršie je to v čase keď veľké kŕdle sťahovavých vtákov preletujú danou oblasťou," vysvetlil nám Samuel Pečenovský z bratislavského pracoviska Štátnej ochrany prírody SR. 

​"Naše pracovisko ŠOP SR má aj konkrétne skúsenosti z Bratislavy a okolia, kde takto preukázateĺne narážajú do sklených prekážok stovky vtákov. Takže považujeme inštaláciu takýchto zrkadiel v prírodnom prostredí za veľmi nebezpečnú pascu pre vtáctvo. Nejaké siluety vtákov či nálepky pomôžu v prípade okien, presklených zastávok električiek a pod., ale v tomto prípade to považujeme za zbytočný hazard so životmi chránených živočíchov a navrhujeme tieto zrkadlá čo najskôr odstrániť, alebo do takéhoto rozhodutia ich aspoň prekryť nejakou plachtou, ktorá zamedzí zabíjaniu vtákov," dodal Pečenovský.

Zrkadlá v Botanickej záhrade:

Zdroj: lb

​O reakciu sme požiadali aj bratislavský magistrát a Galériu mesta Bratislavy.

Zrkadlá pripravené na inštaláciu:

Zdroj: lb

(lb)

Páčil sa vám článok?