VIDEO: Podarilo sa. V Bratislave otvorili po 18 rokoch zápasu cintorín pre zvieratá

26.11.2021
0

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

V Dúbravke otvorili prvý zvierací cintorín v Bratislave. Cintorín Borievka sa rozkladá na ploche 1,2 hektára. Bratislavčania, ale aj ľudia z celého Slovenska tak už majú miesto, kde sa môžu dôstojne rozlúčiť so svojimi domácimi miláčikmi.

"Bola to dlhá a ťažká cesta," skonštatoval vo štvrtok v slávnostnej chvíli pri otváraní cintorína Stanislav Vlkovič, ktorý až neuveriteľných desať rokov bojoval za to, aby mohlo toto dôstojné pietne miesto pre zvieratá uzrieť svetlo sveta. Nebol však prvý, nadviazal na predchádzajúcu osemročnú snahu moderátorky Eni Vacvalovej, ktorá sa stala ambasádorkou jeho projektu.

Bratislavčania sa tak môžu od štvrtka v Dúbravke (na adrese K Horánskej studni 5922) so svojimi zvieracími miláčikmi oficiálne rozlúčiť a zabezpečiť im dôstojné posledné miesto odpočinku. Doteraz totiž ľudia pochovávali svojich zvieracích spoločníkov na rôznych ilegálnych pohrebiskách v lesíkoch na okraji mesta, čo bolo nielen nedôstojné, ale riskovali aj pokutu. 

Pri slávnostom otvorení cintorína moderátorka Eňa Vacvalová, ktorá sa stala tvárou tohto projektu, neskrývala dojatie a silnú emóciu. Sama má totiž doma urničky a tehly s menami šiestich svojich zosnulých zvieracích členov rodiny, ktorí až teraz nájdu práve v Dúbravke miesto svojho večného odpočinku. Poďakovala aj dvom politikom, na ktorých sa mohli počas svojich dlhoročných a neraz napohľad márnych snáh vždy bez obáv obrátiť. Jedným z nich je starosta Dúbravky Martin Zaťovič a druhým dnes už zosnulý bývalý primátor Bratislavy Milan Ftáčnik. "Keď som mu zavolala a zodvihol na dovolenke niekde v Chorvátsku, hovoril so mnou, zariadil, to som si veľmi považovala," prezradila Vacvalová. 

Zdroj: ms

Stanislav Vlkovič a Eňa Vacvalová. Moderátorka si priniesla aj tehlu s odtlačkami labiek a menom svojho zosnulého kocúra Cicvora.

A prečo taká napohľad jednoduchá vec trvala neuveriteľných 18 rokov? "Pani Vacvalová to riešila osem rokov, nemala pozemok, žiadala ho od mesta. Vždy jej to prisľúbili a nakoniec z toho vzišlo," priblížil nám Stanislav Vlkovič. Firma ICONA, v ktorej je on konateľom, narozdiel od moderátorky pozemok vlastnila a s Eňou Vacvalovou sa dohodli na spolupráci, no i tak to trvalo ďalších 10 rokov.

Eňa Vacvalová pre Bratislavské noviny o svojich pocitoch:

"Viedli sme tvrdý boj. Najčastejšie to boli úrady, ktoré si vyžadovali rad povolení a keďže to bolo niečo nové, nezaradené v tabuľkách, tak to trvalo veľmi dlho," dodal Vlkovič. Skutočnosť je však taká, že hoci od roku 2012 získavali postupne všetky potrebné povolenia, v roku 2017 bol na všetky drobné stavby podaný protest prokurátora na základe podnetu jedného aktivistu. Spor s aktivistom pokračoval celé roky a aby sa zbavili šikanovania z jeho strany, museli vyhľadať aj pomoc renomovanej advokátskej kancelárie.

Dnes je teda cintorín konečne otvorený. A nemá slúžiť iba na pohreby, ambíciou jeho autorov je i to, aby sa stal príjemným miestom prechádzok pre každého.

Zdroj: ms

​"Na žiadnej ceste by som žiadne zviera nenechala opustené. Ani na tej poslednej." Cintorín zdobí kameň s citátom Eni Vacvalovej.

Na slávnostnom otvorení cintorína pre zvieratá sa zúčastnil aj starosta Dúbravky Martin Zaťovič s manželkou Zdenkou, ktorá je zároveň viceprimátorkou Bratislavy. "Som veľmi rád, že takéto niečo vzniklo, nakoľko väčšina ľudí svojich psíkov, mačičky, jednoducho zvieratá pochovávali hocikde pod stromčeky, toto je oveľa krajšie, pietnejšie a aj oficiálne. Verím, že to ľuďom bude slúžiť a zájdu sem prípadne aj na prechádzky," povedal pre banoviny.sk Zaťovič.

Zdroj: ms

Nový cintorín pre zvieratá, ktorý majú Dúbravčania priamo vo svojej mestskej časti, si prišiel pozrieť aj starosta Martin Zaťovič s manželkou Zdenkou, ktorá je viceprimátorkou Bratislavy.

A čo vlastne urobiť, ak tu chcete svojho miláčika pochovať? Jednoducho zatelefonujete, firma vám môže zabezpečiť aj odvoz pozostatkov, čo pri veľkých plemenách psov nemusí byť jednoduché. Ak si želáte, zabezpečia vám obrad (v altánku za zvukov jemnej hudby vystavia rakvu so zvieratkom, presná podoba obradu závisí od dohody s klientom), ponúknu na výber rôzne druhy rakiev a taktiež hrobové miesto. V jednej časti cintorína budú klasické hroby, v ďalšej urnový háj. 

FOTOGALÉRIA:

Určite vám napadne otázka, koľko za takúto službu zaplatíte. Asi najpodstatnejšia je veľkosť zvieraťa, od ktorej závisí veľkosť prenajatého hrobového miesta. V iných cenách sa budete pohybovať pri akváriovej rybičke a v iných pri nemeckej doge. Prenájom najmenšieho hrobového miesta (30x30 cm pre zvieratá cca do 1 kg) vás vyjde na prvých päť rokov na 120 eur, neskôr je cena nižšia. Za veľké hrobové miesto (zvieratá nad 40 kg) zaplatíte 385 eur za prvých päť rokov. Prenájom miesta na urničku vás vyjde na 150 eur na päť rokov. Za výkop hrobovej jamy a pochovanie dáte sto eur, ak si želáte obrad za vašej prítomnosti, pripravte si ďalších 70. Rakvy si môžete kúpiť rôzne, od najlacnejších malých kartónových za 15 eur až po drevenú rakvu Royal, ktorá vás vyjde na 215. Za náhrobok zaplatíte 75 (drevený) alebo 150 eur (kovový).

Zdroj: ms

Altánok, pod ktorým prebehne obrad.

(ms)

Páčil sa vám článok?