FOTO: V Bratislave bude opäť pršať saharský piesok!

23.4.2019
Saharský prach na aute

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

Takmer presne po roku nad územie Slovenska znova privialo piesok zo Sahary, ktorý zvykne padať na zem spolu s dažďovými kvapkami a dokáže zanechať najmä na autách svoju neprehliadnuteľnú stopu. Dokonca pri nesprávnom umývaní takto znečistených osobných vozidiel si môžu ich majitelia poškodiť lak na karosériách...

Po veľmi peknom veľkonočnom víkende sa dnes ráno Bratislava zobudila do oveľa studenšieho počasia, ktoré bolo počas dňa sprevádzané vetrom aj občasnými prehánkami. Je veľký predpoklad, že v najbližších hodinách to nebude obyčajný dážď, nakoľko nad naším územím sa v atmosfére momentálne nachádza piesok zo Sahary, ktorý dokáže narobiť ľuďom poriadne nepríjemnosti. Obloha aj mračná zvyknú byť sfarbené do oranžova a prachové častice na seba naviaže dážď. Saharský piesok je charakteristický najmä tým, že vie spôsobiť značné znečistenie áut či záhradného nábytku.

Takto dopadli autá, na ktoré spadol z neba saharský piesok vlani: 

Meteorológovia upozorňujú, že jeho koncentrácia v ovzduší počas dňa vzrastie. Preto treba rátať s nižšou dohľadnosťou na cestách. Najpostihnutejšie by mali byť oblasť Podunajskej nížiny a juh stredného Slovenska. Prach sa prenáša vo výške niekoľkých kilometrov nad zemou a vplyvom silného prúdenia sa dostane až nad Škandináviu, Britské ostrovy či Rusko. Zvýšené koncentrácie prachových častíc budú môcť evidovať v celej Európe. 

Saharský prach: Stanú sa špinavé autá bežnou realitou? Slová uznávaného klimatológa vás nepotešia

Pred týždňom ostali vodiči zaskočení, keď im znečistil autá takzvaný saharský dažď. V kvapôčkach dažďa sa totiž nachádzal prach, ktorý sa k nám dostal až zo severnej Afriky. A ten zanechal na autách doslova vrstvu kalnej špiny. Čosi podobné môžeme očakávať v krátkom čase opäť. Pre bratislavskenoviny.sk uznávaný klimatológ Pavol Faško zo SHMÚ vysvetlil, ako k tomuto javu dochádza. Jeho slová vás však nepotešia.

(ars)

Páčil sa vám článok?