FOTO: Viacerí vodiči v Bratislave zostali zaskočení - ich autá znečistil dážď so saharským pieskom

16.4.2018

Zdroj: Facebook

Páčil sa vám článok?

Saharský dážď. Takéto laické pomenovanie získali prehánky so saharským pieskom, ktoré v noci z nedele na pondelok spadli najmä na západnom Slovensku. Tento nevšedný meteorologický úkaz nepríjemne prekvapil aj viacerých bratislavských vodičov, ktorí si našli dnes ráno kapoty a sklá na svojich autách poriadne znečistené.

„Myslela som, že ma šľak trafí. V sobotu som si u brata na záhrade celé auto vyleštila a v pondelok ráno som prišla k nemu a myslela som si, že mi naňho buď spadla omietka z domu alebo mi ho niekto posypal nejakým práškom. Sadla som si za volant, zapla ostrekovače a strierače a našťastie to pomohlo, aby som aspoň cez predné sklo ako-tak videla. Dúfam, že ešte bude pršať a špinavé švkrny z môjho autá samé zmiznú, lebo nemám chuť ho po necelých dvoch dňoch znova umývať," povedala pre Bratislavské noviny Katarína z Nového Mesta. 

Zdroj: Facebook

​Podobne nepríjemný ranný zážitok s autom má aj Dana z Petržalky: „Celá kapota bolo pokryté vrstvou akéhosi zaschnutého prachu. S hrôzou som zistila, že v ňom nemám handru a jediné, čo som našla bola jedna papierová servítka. Skúšala som vyčistiť aspoň predné sklo, na čom som minula takmer všetku vodu z ostrekovačov. Okamžite som zamierila na najbližšiu čerpaciu stanicu s autoumyvárňou, ale bola zatvorená a takisto aj druhá, na ktorú som cestou narazila, takže som napokon prišla do práce so špinavým autom." 

Zdroj: ms

Verili by ste, že ide o jedno a to isté auto? Akurát, že na prvej snímke je v sobotu zozadu a na druhej v pondelok spredu...

Zdroj: Facebook

Podľa meteorológov za to môžu výdatné zrážky, s ktorými padá k zemskému povrchu aj tzv. saharský prach. Ten sa dostal nad naše územie z juhozápadu a momentálne postupujú ďalej na sever až severovýchod.

Zdroj: Facebook

​Takto dopadlo auto Bratislavčana Tomáša... 

V nedeľu zasiahli najmä juh západného a stredného Slovenska. Zrážky sa očakávajú ešte aj počas dnešného dňa a to najmä v západnej polovici Slovenska. Vodiči áut by teda nemali byť prekvapení, ak si nájdu v najbližších hodinách na oknách domov, parapetných doskách či na svojich autách tzv. saharský piesok...

Zdroj: Facebook

Kým je prach vysoko v atmosfére, problémy nám priamo nespôsobuje. Trpia len slnečné elektrárne, ktoré musia byť pravidelne čistené a na zemský povrch takisto preniká menej svetla. S prachom zo Sahary ešte nedokážu vo veľkej miere počítať meteorologické modely a oblačnosti je tak viac ako býva zvykom. Teploty nevystúpia tak vysoko, ako by vystúpili pri bezoblačnej oblohe.

(ars, foto: MŠ, Facebook) 

Páčil sa vám článok?