Saharský prach: Stanú sa špinavé autá bežnou realitou? Slová uznávaného klimatológa vás nepotešia

25.4.2018
0
Saharský prach na aute

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

Pred týždňom ostali vodiči zaskočení, keď im znečistil autá takzvaný saharský dažď. V kvapôčkach dažďa sa totiž nachádzal prach, ktorý sa k nám dostal až zo severnej Afriky. A ten zanechal na autách doslova vrstvu kalnej špiny. Čosi podobné môžeme očakávať v krátkom čase opäť. Pre bratislavskenoviny.sk uznávaný klimatológ Pavol Faško zo SHMÚ vysvetlil, ako k tomuto javu dochádza. Jeho slová vás však nepotešia.

Saharský prach nám v ostatných dňoch mnohým skomplikoval život a vyzerá to tak, že si na novú realitu budeme musieť zvyknúť. V zmenšenej miere ho  môžeme očakávať i v najbližších hodinách. Pre portál topky.sk to potvrdil meteorológ Pavel Matejovič. 

Oslovili sme uznávaného klimatológa Pavla Faška zo SHMÚ, ktorý nám vysvetlil, ako tento jav vzniká. Upozornil však, bohužiaľ, aj na nový trend, ktorý zaznamenal. K padaniu „saharského dažďa“ u nás dochádza za splnenia dvoch podmienok. Jednou je prúdenie vzduchu z juhu a druhou predchádzajúca búrka v oblasti severnej Afriky.

Prach sa k nám dostane zo severnej Afriky vtedy, keď je výrazné južné prúdenie a to sa teraz stáva. Dialo sa to i cez zimu, pokračuje to na jar, že k nám prúdi vzduch pozdĺž poludníkov. Teda cez zimu to bol buď studený vzduch zo severu či severovýchodu alebo naopak teplý vzduch z juhu, čo spôsobovalo výrazné teplotné výkyvy. Druhou podmienkou je, aby bol prach v polopúštnych a púštnych oblastiach na severe Afriky zvírený a dostal sa do vyšších vrstiev atmosféry. Následne sa výrazným prúdením dostane aj k nám. Môže sa to diať vďaka tomu, že brázdy nízkeho tlaku vzduchu, ktoré sa teraz tvoria v severojužnom smere, hlboko zasahujú aj do oblastí, ako je Stredozemné more a severná Afrika. A na severe Afriky potom vznikajú búrky, pri ktorých dochádza k zvíreniu prachu. Ten sa pri vhodnom južnom prúdení môže dostať až k nám,“ vysvetľuje Faško.

Upozorňuje však na ďalší  menej príjemný fakt. Saharský prach nepadal u nás v apríli iba raz, stalo sa to niekoľkokrát. „Zrážky so saharským prachom nie sú novou situáciou, stávalo sa to i predtým, novým momentom však je, že sa to v porovnaní s minulosťou stáva príliš často. Počas tohto apríla sa to stalo už niekoľkokrát. Je to podmienené inými cirkulačnými podmienkami v priestore Európy, ako boli v minulosti. V Strednej Európe vždy platilo, že počasie, v úvodzovkách povedané, k nám prichádzalo od Západu. Teraz prevláda skôr prúdenie vzduchu pozdĺž poludníkov. A práve vďaka častosti tohto prúdenia sa ten prach môže pri vhodných podmienkach dostať aj k nám,“ objasňuje klimatológ.

Prach zo severnej Afriky sa k nám dostáva i vtedy, keď neprší, po daždi ho však registrujeme oveľa intenzívnejšie. Je to spôsobené tým, že ho kvapky padajúceho dažďa zachytia, a tak spolu s nimi spadne až na zem, okná či autá.

Auto umyte najskôr vodou

Viacerí vodiči minulý týždeň varovali ostatných, aby prach z auta najskôr jednoducho zmyli jemným prúdom vody. Podľa ich skúseností môže totiž prach pod handrou či kefou poškriabať lak auta.

(ms)

Páčil sa vám článok?