Bratislavčania dostávajú kvalitnú pitnú vodu aj vďaka novým technológiám

19.12.2018

Zdroj: BVS, a.s.

Páčil sa vám článok?

(pr) V spojitosti s kauzou vrakunskej skládky a kontaminácie vody v niektorých obciach na Žitnom ostrove, či medializovanou informáciou o zistení výskytu mikroplastov v Dunaji v okolí Budapešti, začala u verejnosti výraznejšie rezonovať otázka kvality vody. Na túto tému sme sa rozprávali s generálnym riaditeľom Bratislavskej vodárenskej spoločnosti, a.s., (BVS) Zsoltom Lukáčom.

Prítomnosť mikroplastov, či znečistenie podzemných vôd starými environmentálnymi záťažami môžu u občanov vyvolať otázky ohľadom kvality vody, ktorá sa k nim dostáva. Pán riaditeľ, môžete nám na začiatok povedať, aká je kvalita vody, ktorú dodáva BVS?

Uvedené príklady ekologických záťaží kladú množstvo otázok, na ktoré odborníci hľadajú adekvátne odpovede. Európsky parlament už napríklad sprísnil kontrolu pitnej vody v súvislosti s mikroplastami. U nás staré environmentálne záťaže vyžadujú komplexnú sanáciu koordinovanú štátnymi inštitúciami. Ale čo sa týka kvality vody, s ktorou „pracuje“ BVS, dodám len toľko, že dlhodobo patrí medzi najkvalitnejšie v strednej Európe. Vyťaženú vodu nemusíme upravovať. Jej kvalitu zabezpečíme len malým množstvom chlóru. Na druhej strane, vlastnosti vody môže ovplyvniť aj stav vodovodnej distribučnej siete. Našou prioritou preto je jej dobrý stav, čo je však spojené s nemalým ľudským úsilím i finančnými investíciami.

Poďme ku zdrojom vody. V okolí Bratislavy je ich viacero, no nás predovšetkým zaujíma ostrov Sihoť. Poznajú ho všetci obyvatelia Bratislavy a už 132 rokov mu vďačia za kvalitnú vodu vo svojich vodovodných kohútikoch. Ako sa BVS o ostrov stará?

Vodárenský zdroj na ostrove Sihoť patrí medzi naše najdôležitejšie a najväčšie zdroje pitnej vody. Jeho kapacita je 28 miliónov m3 za rok. Tento objem dokáže zásobiť pitnou vodou približne štvrť milióna obyvateľov. Udržiavať vodárenskú infraštruktúru v dobrom stave je náročný proces, ktorý vyžaduje pravidelnú obnovu, rekonštrukciu. Naposledy sme napríklad dokončili rekonštrukciu čerpacej stanice č. 4 a čerpacích  technológií v studniach, čo si vyžiadalo investície za viac ako 1,2 milióna Eur. Fyzické opotrebovanie pôvodnej technickej infraštruktúry zvyšovalo možnosť výpadku tohto zdroja z prevádzky. Rekonštrukcia bola preto nevyhnutná.  

Zdroj: BVS, a.s.

Znamená to, že tento rok Sihoť používa novú technológiu a obyvatelia sa nemusia obávať výpadkov v zásobovaní vodou?

Áno, rekonštrukciou sme podstatne zvýšili spoľahlivosť prevádzky celého vodárenského zdroja. Čerpacia stanica a 5 studní sú po novom vybavené modernými čerpadlami. Z každej studne sa do riadiaceho systému prenášajú informácie o výške hladiny vody, jej teplote, tlaku, či prietoku vody. Moderné čerpadlá s vyššou účinnosťou sú priateľské k prírode a pomáhajú znižovať spotrebu elektrickej energie na prevádzku. A o to nám išlo. Dôkazom správnosti zvolených riešení je aj prvé miesto v kategórii technológií v súťaži Zlatá AQUA 2018, ktorú získala rekonštrukcia čerpacej stanice na Sihoti.

Zdroj: BVS, a.s.

Zaručenie spoľahlivosti prevádzky je nevyhnutný proces. Ale vráťme sa ku kvalite vody. Ako sa spotrebitelia môžu informovať, že pijú zdravotne nezávadnú vodu?

Vykonávame pravidelnú kontrolu kvality dodávanej pitnej vody počas celého procesu – od vodárenských zdrojov, cez vodojemy, čerpacie stanice až po vybrané odberné miesta (na vodovodnej batérii u spotrebiteľa, týka sa to predovšetkým nemocníc, škôl, úradov, reštaurácií a pod.). Odobrané vzorky vody analyzujeme v akreditovaných laboratóriách BVS. Ide o cca 4000 analýz ročne, ktorých výsledky sú zverejňované aj na internetovej stránke BVS. Namerané hodnoty taktiež zasielame regionálnemu úradu verejného zdravotníctva. Na základe dlhodobo zhromažďovaných dát z výsledkov analýz môžem obyvateľov Bratislavy a jej okolia ubezpečiť, že z verejného vodovodu majú k dispozícii kvalitnú vodu. A to je výsledok zodpovedného a spoľahlivého prístupu BVS.

 

 

Páčil sa vám článok?